1. Brokula, kupus i cvjetača
Brokula, cvjetača i kupus pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobroga zdravlja. Istraživači su otkrili da 500 miligrama vitamina C dnevno može ublažiti simptome alergija. U stotinu grama brokule nalazi se čak 90 miligrama tog vrijednog vitamina, pa u svoju prehranu svakako valja uvrstiti zdrave glavice.

2. Zeleno lisnato povrće
Kelj, poriluk, zelena salata, blitva i špinat obiluje fitonutrijentima, a posebice karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, već iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.

3. Luk i češnjak

Bijeli i crveni luk bogat je izvor bioflavonida kvercetina koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije. Jedite ga u prirodnom obliku (koliko vam to dopuštaju poslovne obaveze), a možete se poslužiti i suplementom s ovom hranjivom tvari.



4. Buče
Želite li se riješiti alergija, posegnite za hranom bogatom vitaminom A, odnosno karotenoidima poput buča. Ovo jesensko povrće iznimno je fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine, a ne samo za bučnicu. Slične karakteristike imaju i mrkve, no imajte na umu da ćete više korisnih tvari iz njih dobiti ako ih nježno skuhate na pari, nego jedući ih sirove.

>> Kako pripremiti buču na 10 novih načina

5. Celer
Celer je namirnica bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu, a osim što je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni tlak i smanjuje kronične bolove. Bez obzira preferirate li ga kuhanog ili sirovog, celer ne gubi svoja čarobna svojstva termičkom obradom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju