Iako ima reputaciju skupog grada, već smo odavno naučili kako su najbolje stvari, zapravo džabe. Slučaj je to i sa Stockholmom, gdje za ne prevelike novce, a nekad i potpuno besplatno, možete doživjeti predivna iskustva!

Lutanje srednjovjekovnim ulicama starog grada

Stari grad (Gamla Stan) savršeno je mjesto za početak istraživanja grada. Prošećite slavnim ulicama Vasterlanggatan i Stora Nygatan i upamtite da je najbolje vrijeme za obilazak ovog dijela grada sumrak. Tad se pale i stari lampioni, pa atmosfera postaje bajkovita.



Posjetite "Moderna Museet"


Radi se o muzeju moderne umjetnosti koji se smjestio na otočiću Skeppsholmen. Majstori kista kao što su Picasso i Dali našli su svoje mjesto ovdje, baš kao i veliki Andy Warhol. Muzej će vas upoznati s umjetnošću od 1840. pa sve do današnjih dana, a pri obilasku se isplati i iskoristiti besplatnu audio aplikaciju.

Uzmite besplatnu pješačku turu

"Free Tour Stockholm" nudi tri različita načina obilaska i upoznavanja grada, a lokalni vodiči će vas upoznati s tajnama i zanimljivostima Stockholma. Tura je potpuno besplatna, no ako ste uživali u njoj, ne budite škrti i ostavite nekakvu napojnicu svom vodiču.

Ni slučajno nemojte zaobići tržnicu Ostermalm's Saluhall

Od tradicionalnih jela švedske kuhinje pa do onih najmodernijih, na ovoj će tržnici svatko pronaći nešto po svom guštu. Probajte sjajnu haringu, ali i Vasterbotten sir ili ako nećete jesti švedsku hranu, dovoljan broj štandova nudi i internacionalnu. Uglavnom, jedino što vam je potrebno jest da dođete gladni i znatiželjni.

Doživite zamjenu kraljevske garde

Dođite u blizinu kraljevske palače i gledajte kako se spremni momci mijenjaju. Ceremonija se odvija svaki dan u 12:15 (nedjeljom sat vremena kasnije), a kraljevska garda palaču čuva od davne 1523. godine.



Prirodoslovni muzej


Ovaj muzej zbilja je šteta zaobići, a u njemu će uživati svi od 7 do 77. Istražite tajne švedske divljine, ali i pogledajte bogatu kolekciju životinja koje su prikupljane više od 200 godina.

Družite se s domaćima u Tantolunden parku

Čim dođu toplija vremena, ovaj park postaje srce grada. U proljeće i po ljeti prepun je ljudi, a stanovnici Stockholma ovdje s guštom rade piknike, vježbaju na otvorenom ili se izležavaju na plaži.

Razgledavanje parlamenta


Švedski parlament (Riksdag) teško možete zaobići. Smjestio se između starog grada i ulice Drottninggatn koja je glavna šoping ulica u gradu. Kad ste već tamo, prijavite se za razgledavanje parlamenta, s obzirom da je to još jedna od besplatnih stvari, a šteta je ne obići ovako monumentalnu građevinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju