1. Most Oresund

Ova čudesna građevina spaja Dansku i Švedsku, preciznije, Kopenhagen i Malmo. Dugačak je ukupno osam kilometara, a njime svakodnevno prolaze tisuće ljudi. Otvoren je 2000. godine, a u zadnje vrijeme ga je proslavila i sjajna dansko – švedska serija 'Broen' (most).

2. Vikingeskibsmuseet
Muzej vikinških brodova u Roskildeu zbilja je fascinantno mjesto, a sjajna je stvar što muzej obiluje interaktivnim sadržajem, pa je i djeci ovdje zabavno dolaziti. Većina posjetitelja uživa u brodovima pronađenima u Roskilde zaljevu, ali dio ih dolazi kako bi i shvatili na koji su način Vikinzi gradili svoje brodove.



3. Skagen plaže

O da, i Danska ima prelijepe pješčane plaže. Mnogi Danci dolaze ovdje na uživanje u morskim radostima. Njenoj ljepoti svjedoči i činjenica kako su se jedno vrijeme u 19. stoljeću ovdje nastanili mladi slikari kako bi mogli zabilježiti čaroliju ovog kraja. Njihove radove danas možete naći u obližnjem muzeju.

4. Legoland
Naravno, kakav bi to popis najljepših stvari u Danskoj bio bez najpoznatije atrakcije - Lego kocaka! Legoland je smješten u Billundu, nudi replike nekih od najpoznatijih svjetskih zgrada, a za njegovu izgradnju je utrošeno nevjerojatnih pedesetak milijuna kockica! Više o Legolandu saznajte ovdje.


5. Mala Sirena
Kip male sirene čeka vas u luci u Kopenhagenu, a turisti se obično iznenade kad shvate o koliko se maloj skulpturi doista radi. Visoka je tek 125 cm, a postavljena je u luku prije 102 godine. Naravno, ako ima još onih koji to ne znaju (a ne vjerujemo u to), Mala Sirena je jedan od najpoznatijih likova nastalih iz pera Hansa Christiana Andersena. Saznajte ovdje koji su europski suveniri 'isfurani', i koje biste radije trebali kupiti na svojim putovanjima.

6. Dvorac Kronborg
Dvorac Kronborg smjestio se u blizini grada Helsingora, a po njemu je William Shakespeare nazvao dvorac Elsinore u Hamletu. Dugo se vremena smatrao najznačajnijim primjerkom renesansnog dvorca, a i danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Danskoj. Zbog svog zemljopisnog položaja imao je veliku stratešku važnost.



7. Vrtovi Tivoli
Jedna od najpoznatijih europskih atrakcija, vrtovi Tivoli otvoreni su davne 1843. godine. Već spomenuti Andersen, ali i Walt Disney njima su bili opčinjeni i posjetili ih mnogo puta. Vrtovi nude ponešto za svakog od zelenila za zaljubljenike u prirodu, do prekrasne arhitekture koju će cijeniti oni koje vole umjetnost.

U sklopu vrtova otvoren je i zabavni park, a vi ako imate hrabrosti probajte vožnju pod imenom 'Vertigo' koja će vas okrenuti naopačke i provozati brzinom od 100 km na sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju