Osnovni podaci:

Nacionalni park Plitvička jezera prostire se na 29.685 hektara kroz Ličko-senjsku i Karlovačku županiju. Većinu parka čini šumoviti planinski kraj, tu je 16 jezera koji se prostiru na 200 hektara, a ostatak čine travnjaci i ostale površine. Smatra se našim najvećim i najstarijim nacionalnim parkom, koji je ovu titulu dobio 8. travnja 1949. godine.

Najviša točka u parku je na Seliškom vrhu, a izdiže se nad 1.279 metara. Najniža točka iznosi 367 metara, a smještena je na Koranskom mostu.

Plitvička jezera svake godine posjeti više od milijuna turista iz različitih dijelova svijeta.

Kada posjetiti?

Nacionalni park Plitvička jezera otvoren je tijekom cijele godine, no najbolje ga je posjetiti tijekom sunčanog i suhog vremena kako biste u potpunosti mogli uživati u prirodnim ljepotama.

U periodu od 1. studenog do 31. ožujka cijena ulaznice je najjeftinija, a stoji 55 kn za odrasle osobe, 45 kuna za studente, a djecu od 7 do 18 godina po 35 kuna. Od 1. travnja do 30. lipnja, te od 1. rujna do 31. listopada cijene se penju na 110 kn za odrasle osobe, 80 kn za studente te 50 kuna za djecu.

Najskuplja karta je u ciku ljetne sezone od 1. srpnja do 31. kolovoza te stoji 180 kn za odrasle, 110 kuna za studente te 80 kuna za djecu do 18. godina. Djeci do 7. godina starosti imaju besplatan ulaz tijekom cijele godine, a ostale starosne skupine mogu ostvariti povoljniju cijenu ulaznice ako u park dolaze u grupi od minimalno 15 osoba.

Cijena ulaznice uključuje uporabu elektro broda na jezeru Kozjak i panoramskog vlaka u okviru odabranog programa razgleda kao i osiguranje posjetitelja.



Što vidjeti?

Istražite Gornja jezera koja se sastoje od 12 jezera (Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak), a koja su međusobno odvojena sedrenim barijerama.

Ne zaboravite razgledati i Donja jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod), niti doći do kanjona Donjih jezera gdje se preko vapnenačke stijene visoke 78 metara prelijeva Veliki slap, odnosno najviši slap u Republici Hrvatskoj.

Što raditi?

Prijeđite po planinarskoj stazi Medveđak dugoj 8 kilometara s koje se pruža panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera, te područje između Male Kapele i Ličke Plješivice. Tu se izdižu i tri vrha: Oštri Medveđak (889 m), Tupi Medveđak (868 m) i Turčić (801 m).

U potpunosti doživite Nacionalni park Plitvička jezera te upoznajte šumske ekosustave koje prekrivaju više od tri četvrtine njegove površine kroz poučno rekreativne staze Čorkova uvala i Plitvice. Vozite bicikl po označenim biciklističkim stazama u južnom, rubnom dijelu Parka i uživajte u prekrasnim krajolicima.

U zimskim mjesecima moguće je skijanje i boardanje u naselju Mukinje koje je smješteno uz županijsku cestu 5201. Ski staza duga je 400 metara, a opremljena je vučnicom koja vodi skijaše na proplanak visine oko 700 metara.



Kako doći?

Najlakši način za dolazak u Nacionalni park Plitvička jezera je osobnim automobilom. Krećete li iz Zagreba ili Splita koristite državnu cestu D-1, a iz smjera Rijeke državnu cestu D-42. Idete li autocestom A-1, siđite s autoputa na izlazu Ogulin, Otočac ili Gospić.

Što odjenuti?
Provjerite vremensku prognozu prije odlaska u park i odjenite se sukladno uvjetima. U hladnijim mjesecima poželjno je odjenuti se slojevito.

Gdje prespavati?
U centralnoj zoni Parka oko najvećeg plitvičkog jezera Kozjak smješten je hotel 'Jezero' s 210 soba, i 19 apartmana od čega su dva prilagođena osobama s posebnim potrebama. Noćiti možete i hotelu 'Plitvice' s 51 smještajnom jedinicom od kojih je 19 soba tipa superior, 12 soba tipa standard, 20 soba tipa economy, te posebnim predsjedničkim apartmanom.



Na raspolaganju vam je i garni hotel 'Bellevue' koji služi samo doručak, a raspolaže s 68 smještajnih jedinica od čega je 48 dvoposteljnih, 15 troposteljnih i 6 jednoposteljnih soba. Preferirate li manje hotele, 'Grabovac' na sjevernoj strani prilazu Parku je pravi izbor, te ima 31 smještajnu jedinicu.

U sklopu Parka možete prenoćiti i u autokampu 'Korana' i 'Borje'.

Gdje jesti?
Želite li isprobati domaće specijalitete poput janjetine s ražnja, krumpirovih police, mesa ispod peke, ličkih uštipaka i štrudli, posjetite nacionalni restoran Lička kuća u kojem se gostima pripremaju autohtona jela u izvornom rustikalnom stilu. Restoran na dvije etaže smješten je uz državnu cestu DC429, a ima kapacitet od 270 sjedećih mjesta.

U finim specijalitetima možete uživati i u restoranu 'Poljana' na lokaciji Velika poljana, pored staze kod južnoga ulaza (Ulaz 2) u Park. Ako želite pojesti nešto s nogu, tu je i bistro Kozjačka draga uz samu obala najvećeg jezera u Parku, a koja predstavlja i idealno mjesto za piknik.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju