Skoro će se okrenuti godina dana od kada sam posjetio Marakeš i nekako mi se čini da tu 'obljetnicu' popratim tekstom u kojem ću vam navesti što očekivati, a prije nego posjetite ovaj predivan grad.

To mi je bilo prvi puta da sam posjetio Marakeš tako da ni sam nisam znao što očekivati i na što treba paziti, ali ponekad je ljepše doći na destinaciju bez prevelikih očekivanja, osim osnovnih savjeta. Kako ispada Marakeš, a i sam Maroko, ove godine hit destinacije, evo nekoliko savjeta na što obavezno treba paziti prilikom putovanja u ovom crvenom gradu.

Budite spremni na...

Vrućinu

Tijekom ljetnih mjeseci Marakeš doseže temperature prikladnije pustinji nego jednoj metropoli, a one bivaju još izraženije zbog kamenih kuća i uskih ulica. Ako planirate posjetiti ovaj grad u vrijeme ljeta onda se svakako pripremite na vrućine. Važno je piti puno tekućine, nositi laganu odjeću, a istraživanje grada započnite u popodnevnim satima.

'Maltretiranje'
Dobro, neće vas nitko tući, ali za lokalne stanovnike, posebice one koji su uključeni u turizam i prodaju, vi ste hodajuća novčanica. Svi, ali apsolutno svi, će pokušati na neki način namamiti vas u njihov dućan da kod njih potrošite nekoliko dirhama. Nakon prve posjete tržnici naučiti ćete se kako na pristojan način odbiti nečiju ponudu, ali ponekad će vam se činiti zabavno poslušati priču oko proizvoda.

No budite na oprezu, ako se odlučite na isprobavanje robe i na kraju ništa ne kupite sigurni budite da će vlasnik dućana postati malo agresivan i sasuti vam par sočnih riječi koje vi nikako nećete moći razumjeti. Šetnja tržnicom je pravo iskustvo, samo buditi čvrsti u svojem stavu i pokažite im da niste zainteresirani.

Osnovno pravilo arapskih tržnica je da cijene za lokalno stanovništvo i cijene za turiste nisu iste. Čim trgovci primijete da ste turisti odmah vam žele naplatiti više. Zato je važno cjenkati se. Cjenkanje
Marakeš je arapski grad, a osnovno pravilo arapskih tržnica je da cijene za lokalno stanovništvo i cijene za turiste nisu iste. Čim trgovci primijete da ste turisti odmah cijene idu nebu pod oblake. Za to treba koristiti slijedeću taktiku.

Na njegovu prvu cijenu samo se slatko nasmijte odbijte i ponudite puno nižu. Uvijek idite ispod one cijene koju ste spremni dati za određeni proizvod. Velika vjerojatnost je da će odbiti vašu ponudu i tako počinje cjenkanje.

Samo nikako nemojte dozvoliti da vas navuče da platite više nego ste na početku bili spremni platiti za proizvod. Jer naslušat ćete se priča kako je ovo ručno rađen proizvod, kako on ima veliku obitelj koju mora hraniti, kako je svijet okrutan i slično. I sa vašom nižom cijenom on će zaraditi puno više nego što vi to mislite, stoga se nemojte sramiti i misliti da ste primitivni. Sve je to dio iskustva.

Cijene taksija
Jedan od savjeta koji nisam znao, a dobro bi mi došao prije putovanja u Marakeš, svakako je taj da se treba dogovoriti za cijenu vožnje s taksistom prije nego sjednete u taksi. Ovdje cijene vožnje variraju od vozača do vozača bez obzira što se radi o istoj relaciji.



Također, ako boravite u hotelu svakako se prije raspitajte kolika bi bila ok cijena za određenu relaciju, i zatim taj iznos ponudite taksistu prije vožnje. Velika vjerojatnost je da će se on prvo cjenkati za više, ali će na kraju morati pristati. Samo budite uporni. I da, nikada ne uzimajte taksi kod većih turističkih znamenitosti, ti su posebni skupi.

Riad
Postoji stotine riada diljem cijele Medine, starog dijela grada, i oni su najbolji smještaj ako želite doživjeti pravo marokansko iskustvo. Riad je u pravilu stara kuća pretvorena u smještajne jedinice, i neka vas ne zbuni njen vanjski izgled jer je u mnogo slučajeva luksuznija od samih hotela.

Marakeš je izrazito turistički grad i samim time ponuda smještaja je raznolika, ali kada ćete imati prilike spavati u tisućljetnoj kući u samom centru grad koji se nalazi na UNESCO-vu popisu kulturne baštine?

Nošenje odgovarajuće odjeće
Iako Marakeš nije tako konzervativan kao ostali arapski gradovi, to je još uvijek mjesto s pretežnim muslimanskim stanovništvom, pa je važno da poštujete njegovu kulturu. Dakle, iako je vani jako vruće pokušajte izbjegavati oskudnu odjeću. Istina, naići ćete na masu Amerikanaca u kratkim hlačicama, minicama i majicama na bretele, ali oni nikada nisu bili poznati po tome da iskazuju poštovanje prema drugim kulturama pa se nemojte ugledati prema njima.

Osnovno pravilo je izbjegavanje oskudne odjeće, posebice ako ne želite privlačiti pozornost na sebe. Uvijek se možete ugodno odjenuti u prozračnu, laganu i lepršavu odjeću bez da izgledate kao da ste krenuli na plažu. Ceste su na mnogim mjestima neravne pa birajte udobnu obuću. Noge će vam na kraju dana biti zahvalne.

Učenje nekoliko lokalnih fraza
Uvijek je korisno baratati s nekoliko ključnih riječi kada posjećujete neku državu. Marakeš ima dva dominantna jezika – arapski i francuski, ali ne brinite većina se jako dobro služi i engleskim jezikom. Ovo su tri rečenice na arapskom koje ćete svakodnevno koristiti, a ako znate francuski onda ste svakako na konju.

Hvala – Choukran, izgovara se 'šokran'
Ne hvala – La Choukran, izgovara se ' La šokran'
Pozdrav – Salam Alikome, u doslovnom prijevodu znači 'mir s tobom', ali se koristi kao pozdrav.

Plaćanje fotografiranja
Kod fotografiranja postoje dva osnovna pravila. Prvo je da nikada ne slikate lokalno stanovništvo bez da ste pitali za dozvolu. To je zbog kulturnih razloga, Marokanci vjeruju da fotografiranje zarobljava njihovu dušu.

Stoga ih izbjegavajte fotografirati bez da ste ih prije pitali. A kad ih jednom pitate budite sigurni da će vam to probati naplatiti. Drugo, nikako nemojte fotografirati majmune zavezane za lance i zmije na glavnom trgu osim ako niste spremni skupo platiti tu privilegiju.

Ako se već želite fotografirati s tim jadnim majmunima onda znajte da sam svjedočio užasnom teroru nad jadnicima, tako da svakako prije razmislite nego što im platite. Možda se oni čine ljubaznim osobama, ali vjerujte mi to što rade tim jadnim majmunima je stvarno žalosno.

Ova pravila vrijede ako želite fotografirati dućane. Prije uvijek pitajte, budite sigurni da će vam pokušati naplatiti ili vas barem natjerati da nešto kupite. Najbolje bi bilo da tamo gdje ste nešto kupili da zamolite za fotografiju.

Mijenjanje novca na aerodromu
Najbolji tečaj dobit ćete odmah na aerodromu. No nikako nemojte odmah sve promijeniti u dirhame, nego si ostavite nešto za kasnije. Marakeš nije skup grad, a opet sve ovisi o vašim sposobnostima cjenkanja.

Nikako si nemojte dozvoliti da sa sobom nositi sav novac, a posebice si nemojte dozvoliti da vas vide s koliko novaca raspolažete. Lopova ima svugdje pa tako i u Marakešu, te im neće biti problem ukrasti vam sve što imate.

Flaširanu vodu
Najbolje je da pijete flaširanu vodu kako biste izbjegli neželjene komplikacije. Dok je god hrana vruća i svježe kuhana u pravilu je u redu za konzumaciju. Svakako probajte lokalnu kuhinju jer je odlična i zato jer za nju možete biti sigurni da je pripremljena od svježih namirnica.

Iako će vam na prvi pogled djelovati odbojno, svakako isprobajte ponudu na tržnici hranom na glavnom trgu. Ova tržnica postaje aktivna tek u popodnevnim satima, a ponuda je stvarno šarolika. Mene su se najviše dojmile janjeće kobasice koje su bile nešto najbolje što sam probao u Marakešu. Savjet za kraj. Onaj štand za kojim sjedi jako puno lokalnih znajte da je među najboljima i najsigurnijima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju