Što južnije, to tužnije? Po ovim možda manje poznatim činjenicama i veselim Meksikancima ne bi se reklo...

1. Cezar salata ne potječe iz Rima, već iz Meksika!

2. U Meksiku se nalazi najmanji vulkan na svijetu. Cuexcomate je visok samo 13 metara, a nalazi se kod grada Puebla.

3. Kad pjevate meksičku himnu, pjevajte je kako spada jer inače možete dobiti kaznu o čemu postoje mnogi tekstovi na internetu.


4. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu je iz Meksika. Meksički poslovnjak Carlos Slim,  trenutno težak nešto malo više od 60 milijardi dolara najbogatiji je Meksikanac i 16. najbogatiji čovjek na svijetu. Ovaj vlasnik telekomunikacijske kompanije od 2010. do 2013. godine sjedio je na tronu najbogatijeg čovjeka na svijetu. 

Slika nije dostupna Putovanja Od zapadne do istočne obale: Nevjerojatni prizori zbog kojih se isplati proputovati SAD-om

5. Iz Meksika potječu čokolada i čili papričica.

6. Jedna od najvećih mačaka na svijetu - jaguar, obitava u južnim prašumama Meksika.

7. Najstarije sveučilište u Sjevernoj Americi je ono u Meksiku. "National University of Mexico" je osnovano davne 1551. godine.



8. Granica između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država je druga najduža granica na svijetu.

9. Meksiko je druga najreligioznija država na svijetu. Prva je Brazil.

10. Meksiko City je izgrađen na temeljima starog grada Azteka Tenochtitlána. Nalazio se na otoku na jezeru Texcoco, a na vrhuncu moći bio je jedan od najvećih gradova svijeta s oko 200.000 stanovnika. Grad su uništili španjolski konkvistadori.

11. Escamol ili meksički kavijar naziv je za mravlja jaja koja se pripremaju na brojne načine. Traženje mravinjaka i čišćenje oduzima dosta vremena pa su i vrlo skupa. Za kilogram je otprilike potrebno izdvojiti 1000 kuna.

12. Pri poklanjanju ruža u Meksiku, držite se tradicionalnih crvenih ruža, s obzirom da žuta ruža simbolizira smrt.

13. Dan mrtvih u Meksiku je toliko poseban da je pod UNESCO-vom zaštitom. Ususret Danu mrtvih Meksikanci naprave oltare za svoje pokojnike čime izražavaju dobrodošlicu njihovim dušama. Na oltaru je omiljena hrana pokojnika, ali i neki njihovi predmeti.

 

Dok razmišljate koja bi vaše omiljeno jelo stajalo na oltaru, isprobajte omiljene meksičke okuse u svom obližnjem Lidlu od srijede, 17. studenog. Uživajte u okusima Meksika, tortiljama, tacosima, enchiladama i ostalim slasnim smotuljcima. 

Pravi ste svjetski putnik kada umjesto kofera u rukama imate nož i vilicu? Posjetite našu stranicu Hranom oko svijeta, inspirirajte se za nova putovanja ili gastro avanture u vašoj kuhinji. Vodimo vas na pravo gastronomsko putovanje oko svijeta!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju