Prije nego se Modrić i Mandžukić susretnu s Ramosom i Iniestom, naučite nešto o nekad velikoj kolonijalnoj sili, a danas površinski jednoj od najvećih zemalja Europe!

1. Zašto nećete na Euru u Francuskoj vidjeti španjolske reprezentativce kako pjevaju himnu? Iz jednostavnog razlog, jer španjolska himna nema riječi!

2. Popularni godišnji festival u zemlji gdje se tisuće ljudi međusobno gađa rajčicama zove se 'La Tomatina'.

3. Velebna crkva 'Sagrada Familia' gradi se već oko 130 godina, a njen dovršetak očekuje se 2026.



4. U vrijeme najveće krize, 2013. godine, nezaposlenost u zemlji iznosila je nevjerojatnih 27,2 posto, što je veći postotak nezaposlenih nego u SAD – u za vrijeme 'Velike depresije'.

5. Španjolska paraolimpijska košarkaška momčad, morala je vratiti zlatne medalje osvojene 2000. u Sydneyu, nakon šokantnog otkrića kako je većina igrača bila potpuno zdrava!

6. U zemlji ne postoje nikakvi zakoni koji bi branili golotinju u javnosti.

7. Najstariji postojeći svjetionik na svijetu jest 'Herkulesov toranj' sagrađen u prvom stoljeću. Svjetionik je još uvijek u funkciji.



8. U gradiću Coria del Rio, u blizini Seville, oko 700 žitelja nosi prezime 'Japon' (španjolski naziv za Japan). Naime, oni su nasljednici samuraja iz sedamnaestog stoljeća, koji su ovdje odlučili ostati nakon povlačenja ambasade!

9. Dvije rimske brane još su u upotrebi u Španjolskoj, 1900 godina nakon što su izgrađene.

10. 1971. godine, tijelo Eve Peron je ekshumirano i prevezeno u Španjolsku, točnije u kuću njenog supruga Juana Perona i njegove nove žene. Ono što je zanimljivo, jest da je Peron lijes s ostatcima Evite držao u dnevnom boravku.

11. 43 posto maslinova ulja na svijetu proizvede se u Španjolskoj.

12. Postoji zipline kojim možete preći iz Španjolske u Portugal! Dugačak je 720 metara, a luda vožnja traje 60 sekundi.



13. Stanovnici malenog španjolsko sela Granen, koji su odlučili skupiti novce i uplatiti poznatu lutriju El Gordo, na istoj su prije pet godina dobili više od 700 milijuna eura!

14. Više govornika španjolskog jezika živi u SAD – u nego u Španjolskoj.

15. Svake godine oko 60 tisuća životinja nastrada na raznim festivalima diljem zemlje.

16. Od svih zemalja koje slave nezavisnost na svijetu, 58 ih je dobilo neovisnost od Velike Britanije, 26 od Francuske, a 21 zemlja od Rusije i Španjolske.



17. U Benidorm beach resortu prije tri godine je izgrađen neboder od 47 katova. I tu ne bi bilo ništa čudno da on nema lift!

18. Eiffelov toranj originalno se trebao nalaziti u Barceloni, no Katalonci su ovaj projekt odbili.

19. Istospolni brakovi u Španjolskoj se mogu sklapati već 11 godina. Svaka čast!

20. Što se tiče doniranja organa, Španjolska je u tom segmentu vodeća zemlja svijeta. Bravo Španjolci!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju