1. Najbolje je oružje za borbu protiv mamurluka
Ništa ne može izliječiti mamurluk kao pečena slanina i šalica kave. To je univerzalna istina. Kad se probudite ujutro mamurni, želite samo pojesti nešto "konkretno". Slanina je obično na vrhu liste želja.

2. Bogata je bjelančevina
Bjelančevine su ključna komponenta uravnotežene prehrane, a slanina je, srećom, izuzetno bogata njima. U stotinu grama slanine nalazi se čak 37 grama proteina.

3. Slanina dobro zasićuje
Zbog visokog postotka bjelančevina i masti slanina nas čini duže sitima. Riječ je o kaloričnoj namirnici koja "grije" organizam, pa se preporučuje jesti je osobito u hladnijem dijelu godine.

4. Fleksibilna je namirnica
Slanina uz jaja, burgere ili odrezak? Naravno. Uistinu, riječ je o vrlo fleksibilnoj namirnici koja se može kombinirati s većinom namirnica. Prženi komadići mogu se pomiješati s karamelom te staviti i u desert.

5. Jednostavno se priprema
Ne morate biti Rene Redžepi da biste ispržili i poslužili slaninu. Slanina se relativno lako priprema, a s njome znaju i najveći amateri u kuhinji.

6. Bogata je vitaminima i mineralima
U stotinu grama slanine nalazi se mnoštvo vitamina B kompleksa, a zadovoljava 89 posto dnevnih potreba za selenom te 53 posto potreba za fosforom. 

7. Hrana je "za dušu"
Ima li boljeg osjećaja od buđenje uz miris pržene slanine? Iako se ne preporučuje (pre)česta konzumacija, povremena konzumacija dobra je "za dušu".

Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za kulinarske kreacije sa slaninom.




 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju