Ako ste kao mi, onda vam vrag neda mira i uvijek tražite neku izliku kako biste kidnuli na put, pa makar samo do granice i natrag. No, ovog puta nećemo vas zadržavati na granici nego ćemo se uputiti u istraživanje skijaških padina diljem Europe.

Jedna od nama najbližih skijališta, ovisno u kojem dijelu Hrvatske živite, su ona u Bosni i Hercegovini. I svakako su cjenovno najpristupačnija. Iako BiH rijetko kada gledamo kao skijašku destinaciju, ne treba zaboraviti da je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara ne tako davne 1984. godine. A kako i ne bi, kada leži u neposrednoj blizini snijegom okupanih planina. Ponuda skijališta u BiH poboljšava se iz godine u godinu, a danas smo svjedoci sve većem broju hotela viših kategorija i privatnih kuća za odmor koje obogaćuju ponudu. A ima tu svega, od wellnesa, sportskih centara pa do fenomenalne bosanske gastronomije. Imali što boljeg od ćevapa na snježnim padinama okupanim zimskim suncem?



S druge strane države tu je Slovenija, koja brani boje skijaške destinacije. Iako površinom mala, Slovenija se može pohvaliti velikim brojem uređenih skijališta. Iz godine u godinu slovenska skijališta sve više tehnološki napreduju, držeći time korak sa susjednim i bogatijim skijalištima u Austriji i Italiji. Stotine kilometara skijaških staza desetljećima su dom mnogim hrvatskim skijašima, koji njihovu blizinu koriste kako bi svaki slobodni trenutak proveli na snijegu. Tako će Krvavec, najpopularnije slovensko skijalište, ove godine ugostiti stotine Hrvata koji će na put krenuti s maminom sarmom i "naštimanim" skijama za osvajanje novog snijega. Mariborsko Pohorje, omiljena je destinacija za jednodnevni izlet, a zbog svoje blizine posebno je popularno kod Zagrepčana. A bilo kako bilo, koje god slovensko skijalište odabrali, jedno je sigurno: dobra zabava, pregršt snijega i puno domaće sarme.

Italija, iako slovi kao mediteranska zemlja, može se pohvaliti nekim od najboljih europskih skijališta. Sjever zemlje naslanja se na Alpe, a bogatstvo snijegom omogućava zaljubljenicima u skijanje uživanje na snijegu od početka listopada pa sve do kraja travnja. O infrastrukturi ne treba previše govoriti jer poznata je činjenica da Italija jako puno ulaže u turizam, a samim time i u svoja skijališta. Talijanska skijališta nisu toliko popularna za jednodnevne izlete, prvenstveno zbog svoje udaljenosti, ali zato mnogi Hrvati odabiru Italiju za vikend druženja ili duži zimski odmor. Ako se snijegu i uređenim stazama pridoda fenomenalna gastronomija i vrhunsko vino, jasno je da zimski odmor na snijegu dobiva posebno značenje.



Francuska već dugi niz godina drži vrh ljestvice po kvaliteti svojih skijališta. Rijetko koja država ulaže toliko novaca u njihovo poboljšanje i unapređenje ponude. No francuska skijališta nisu previše popularna kod nas Hrvata, prvenstveno zbog svoje udaljenosti. No, oni koje ne brine 20-tak sati vožnje u jednom smjeru, zasigurno će se odlučiti i uživati na snježnim padinama Francuske, a odmor između dva skijanja iskoristit će za ispijanje vrhunskih francuskih šampanjaca.

I na kraju dolazimo do Austrije. Iako bi se za Austriju moglo reći da je druga država nas Hrvata, zbog velikog broja radnika koji ondje rade, ona tijekom zime postaje i skijaška prijestolnica u kojoj primat uzimamo mi Hrvati. Austrijska skijališta su jako dobra, bogato opremljena, a kako i ne bi bila kad Austrija polaže velike nade u njihovo održavanje, a i u skijanje općenito. Skijaška velesila ne može se pohvaliti morem kojim bi privlačila svjetske putnike, ali zato jako dobro iskorištava svoju prirodu i planine kako bi nadoknadila nedostatak mora. O austrijskim skijalištima moglo bi se pričati nekoliko dana, ali o njihovoj kvaliteti dovoljno govori podatak da će čak 60 posto Hrvata ove godine za skijanje odabrati upravo Austriju.

A gdje ćete vi? Mi ćemo probati uhvatiti sunca u svakoj skijaškoj državi, a vi pregledajte ponude i svoje skijaško utočište potražite ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju