Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a
osnovan 10. studenog 1775. kada su spojena dva bataljona u Kontinentalne marince pod vodstvom kapetana Samuela Nicholasa. Iako su marinci raspušteni u travnju 1783. godine, te ponovo pokrenuti 11. lipnja 1798. godine, termin u studenom smatra se rođendanom ovih oružanih snaga koje potpadaju pod Ministarstvo mornarice.

1. Bratstvo
Američki marinci poznati su po međusobnoj povezanosti i lojalnosti, koja je podcrtana izrekom: Jednom marinac, uvijek marinac. Uistinu, ne postoji termin bivši marinac – vojnici mogu biti aktivni, u rezervi, u mirovini i veterani, ali uvijek nose ovo ime. U iznimnim slučajevima termin bivši marinac koristi se za vojnika koji je nečasno otpušten iz Korpusa.

2. Vjernost
Semper fidelis ili semper fi latinski je naziv za frazu uvijek vjeran, koja je slogan američkih marinaca. Ujedno, naziv je to i službenog marša ovih oružanih snaga koja je napisana 1888. godine od strane Johna Philipa Sousa, a priznata je i od strane američkog Kongresa. Svake godine u marince se primi 38.000 novih članova.



3. Snaga
Svaki marinac mora proći rigoroznu obuku u trajanju od 13 tjedana u specijaliziranom kampu koja zahtijeva vrhunsku pripremljenost tijela i uma. Tipičan dan u kampu počinje prije izlaska sunca, a uključuje svakodnevne treninge, predavanja o oružju, vježbanje borilačkih vještina i slično. Marinac tijekom dana dobiva tek 1 sat slobodnog vremena, a u krevetu je najkasnije u 22 sata.

4. Hrabrost

Marinci se šalju tamo gdje su potrebni. Obično su stacionirani na nosačima zrakoplova ili brodovima za potporu flore, no mogu čuvati američka veleposlanstva u kriznim žarištima. Specijalizirani su za različiti tip desanata na vodi, kopnu i u zraku, a šalju ih u najopasnije dijelove svijeta. U Drugom svjetskom ratu slani su na najteže zadatke te imali najviše gubitaka u ljudstvu. U neprijateljskom okruženju često se koriste motom: 'Improviziraj, prilagodi se i prevladaj'.

5. Domoljublje
Marinci su za dom spremni poginuti, i to se ne libe priznati. Dokazuje to i njihov prepoznatljiv logo grimizno-zlatne boje s orlom, globusom i sidrom. Orao je simbol SAD-a, globus pokazuje marinčevu spremnost da ode na bilo koji dio svijeta za svoju domovinu, dok je sidro dio pomorske tradicije koja datira još iz 1775. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju