Waldsetzkasten, Vorarlberg, Austrija

Ova kućica je tek malo veća šupa usred šume. Ako ste jedan od onih koji vole čitati knjigu uz cvrkut ptica i dašak vjetra, onda je ova koliba pravo mjesto za vas. Arhitektura na prvi pogled izgleda nedovršeno, ali to je sve dio dizajna. Unutarnji dio kolibe osmišljen je tako, da svaki gost ostavi nešto svoje, čime se onda popunjavaju praznine na zidovima.

Staklenik, Lombardy, Italija
S gustim lišćem i divljim cvijećem koje pokriva njezinu vanjštinu, ova garaža izgleda kao da ju je ponovno preuzela priroda. Kosi krov pruža savršeno uporište za penjanje vegetacije, koja polako prekriva cijelu garažu i tako ju pretvara u produžetak prirode. Pravo mjesto ako se želite opet sjediniti s prirodom.

Projekt Sledge, Qaasuitsup, Grenland
U ova skloništa na sanjkama u jednom trenutku može biti smješteno šest osoba. Saonice su dizajnirane tako da ih bez problema mogu vući psi ili motorne sanjke. Nizozemski dizajner Rob Sweere osmislio je ovaj koncept u svrhu terapeutske rehabilitacije za djecu, kako bi ih lokalni lovci naučili vještine lova u divljini. Sve kućice su eko friendly, a mogu se iznajmiti i van programa rehabilitacije.

Pump house, Victoria, Australija
Ove kolibe izgrađene su na drvenim kolcima iznad jezera i bez problema se mogu premjestiti s jedne lokacije na drugu. Kolibe su u potpunosti samoodržive, a solarni paneli, grijanje na drva i spremnik za pohranjivanje kišnice čine ove kolibe idealnim za dugotrajni bijeg od stvarnosti.

Bivacco Luca Vuerich, Friuli-Venezia Giulia, Italija
Smješteno 2531 metar iznad razine mora u Julijskim Alpama, ovo sklonište pozicionirano je na vrhu planinarskih staza. Koliba je sagrađena u samo jednom danu, materijal za građenje dovezen je helikopterom, a odjednom u nju stane devetero ljudi. Ovdje vas punica ne bi mogla naći... Šatro...

Mobilna kućica APH80
Potrebno je samo osam tjedana da se kućica izradi i jedan dan da se sastavi na željenoj osnovi, a jednom kada se sastavi može se premještati uz pomoć kamiona ili traktora. Cijela je izgrađena od betona, a vrata su klizna i od stakla. Kućica je savršena za one koji svoj bijeg vole razvući na više lokacija.

Ljetnikovac Gotland, Švedska
Dizajniran da zaštiti od nepredvidivih švedskih klimatskih uvjeta, ovaj ljetnikovac ima vanjsku dnevnu sobu sa kliznim sjenilima i staklenim stijenama. Dizajn je osmišljen tako da prikazuje tradicionalnu gradnju ovog područja. Unutar kuće nalazi se jacuzzi, spavaća soba i luksuzna kuhinja.

Vega, Trondelag, Norveška
Ove kuće pružaju pogled na tri strane - ocean, planine i dolinu. Nalaze se na otoku Vega u norveškom otočju i dizajnirane se da podnesu sve klimatske uvjete kroz cijelu godinu. Vanjski zidovi su od čistog betona, a unutrašnji su obloženi drvom. Namještaj je dizajnerski i svaka kućica ima svoj zatvoreni bazen i kuhinju.

Casa Maitencillo, Valparaiso, Čile
Jednostavna kockasta arhitektura ove kuće s krovom koji se diže u dva smjera, savršeno se uklapa u okolinu. Kuća je smještena usred pustoši i u krugu od nekoliko kilometara nema žive duše osim pokoje zalutale hijene i zmije. Savršeno mjesto za luksuzan bijeg i opuštanje bez mobitela i interneta.

Garaža, Washington, SAD
Ovo je nekada bila trošna garaža, koju je vlasnik odlučio pretvoriti u luksuzno odmorište na obali jezera. Cijela garaža izgrađena je od stakla, a unutrašnjost je uređena u potpunosti minimalističkim stilom bez nepotrebnih stvari. Prostorom dominira kamin na drva koji služi za grijanje zimi.



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju