1. Začinjavajte na svakom koraku

Kuhanje juhe je poput gradnje kule gdje svaki blok utječe na održivost cjelokupne strukture. Zato je važno prilagođavati okuse tijekom cijelog procesa, odnosno dodati nešto soli i papra bez obzira krećete li kuhanje s pirjanjem luka ili mljevenog mesa. Možda vam se čini pretjerano stalno soliti i papriti, no dobro začinjeni slojevi dat će jelu dubinu okusa.

2. Odaberite dobar temeljac

Razrjeđujete li juhu 'običnom' vodom, dobit ćete ukusan obrok. No fantastične okuse jamče temeljci. Birajte temeljac ovisno o vrsti juhe koje kuhate. Povrtni temeljac logičan je izbor ako pripremate obrok za vegane i vegetarijance, a goveđi i pileći za mesne juhe. No povremeno se možete zaigrati pa juhi od rajčice dodati riblji temeljac za ekstra zanimljivi okus.



3. Prigrlite čudesan svijet začina

Naučite koristiti začine u svojoj kuhinji, a pogotovo one koji možda nisu uobičajeni u hrvatskoj gastronomskoj tradiciji. Kurkuma jelu ne pruža samo žutu boju, već i zemljani okus. Korijander daje povrtnoj juhi više dubine, a kumin se odlično sljubljuje s mesnim zimskim varijantama. Imajte na umu da voda razrjeđuje intenzitet začina, pa stalno isprobavajte okus tijekom kuhanja, i prilagođavajte ga svojem nepcu.

4. Izbjegnite prekuhavanje sastojaka

U želji da ubrzaju proces kuhanja, mnogi kuhaju jela na najvišoj mogućoj temperaturi. No na taj način izlažemo jelo opasnosti od pretjerane termičke obrade. Drugim riječima, dobivamo neuglednu kašu s prekuhanim sastojcima. Kuhanje juhe zahtijeva nježnu ruku. Ona bi se trebala kuhati na laganoj temperaturi kako bi namirnice zadržale svoj oblik, sastojci se bolje sljubili i ponudili odličan okus.

5. Učinite juhu kremastom bez dodavanja vrhnja

Rijetko tko može odoljeti kremastoj juhi, kao što je juha od krumpira, slanine i sira. Jačinu ovom slasnom jelu daje vrhnje za kuhanje, koje ponekad vrijedi zamijeniti nekim zdravijim alternativama – primjerice kokosovim mlijekom. Ova namirnica poboljšat će okus brojnim jelima, a pogotovo juhama s azijskim okusima.

Savjet plus:

Ne zaboravite na kiselinu! Pred kraj kuhanja uravnotežite okuse, pa u juhu dodajte nešto octa, i limunske kiseline te tako pretvorite običnu juhu u pravo kulinarsko remek-djelo. Vrijedi isprobati krem juhu od cvjetače i umboshi octa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju