Podosta se godina okrenulo otkad sam prvi put sjeo na avion i dao petama vjetra. Razni dijelovi svijeta, mnoge kulture, simpatični i ne toliko simpatični ljudi ono su što će mi zauvijek ostati u sjećanju.

Stotinjak putovanja, nebrojene destinacije, pregršt dogodovština i na kraju puna šaka iskustva. A s obzirom na to da ja nisam škrt, osim kad je hrana u pitanju, evo nekoliko savjeta od putnika kojeg je prilikom prvog posjeta pustinji zalila kiša.



1. Strpljenje je važno

Nemojte se brinuti ako stvari ne idu onako kako ste planirali. Život je prekratak da biste ga proveli u ljutnji i brizi. Propustili ste bus? Nema veze, doći će sljedeći. Bankomat je bez novca? Super, evo vam izlika da otputujete u drugi dio grada ili onaj susjedni.

2. Rano se budite

Možda je ovo lako reći nekome tko se svaki dan budi između 5 i 6, ali na putovanjima ne biste trebali previše vremena trošiti na spavanje. Osim ako ste prošlu večer proveli u društvu veće količine alkohola. Ranoranioci će imati priliku uživati u atrakcijama kada na njima ne vladaju prevelike gužve, a ako imate malo sreće, možda iz Rima uspijete donijeti sliku Koloseuma bez ljudi. I još jedno. Pošten narod ustaje rano, lopovi i sitni kriminalci spavaju dugo. Tako da ne morate brinuti da će vas opljačkati.

3. Smijte se sami sebi

Mnogo puta ćete na putovanju ispasti budala. Umjesto da se crvenite zbog svojih gluposti, bolje bi bilo da se nasmijete sami sebi. Nemojte uzimati život preozbiljno.

4. Uvijek imajte ekstra love

E, to je ono po čemu sam ja poznat. Uvijek imam ekstra love spremljene sa strane. Čisto ako zatreba. A vjerujte mi, bilo je situacija kad je zatrebalo. Keš je kralj svijeta i nemojte da to saznate na mjestu gdje ne prihvaćaju plastiku.

5. Lokalci su zakon

Ne samo da će vas provesti skrivenim dijelovima grada, nego će vam ispričati priče koje nećete naći ni u jednom vodiču. A i uvijek imaju najbolji domaći alkohol.



6. Ponesite šal

Smiješno? E pa nije. Lagani šal od pamuka idealna je zaštita od sunca, ali i savršeno pokrivalo kada vam vrućina ne dozvoljava da nosite pristojnu majicu kratkih rukava.

7. Promatrajte svakodnevni život

Ponekad je dovoljno sjesti na terasu kafića i promatrati ljude oko sebe kako biste shvatili koji ste sretnik što imate priliku biti na ovom mjestu.

8. Backup je zakon

Onaj tko je izmislio mogućnost backupa trebao bi dobiti Nobelovu nagradu. Ali, onaj koji je osmislio cloud taj bi trebao zamijeniti kosi toranj u Pisi. Nema ničeg goreg od toga da izgubite sve podatke i fotografije sa svojih uređaja. Stoga, uvijek kad ste u mogućnosti, napravite backup.

9. Fotografirajte, fotografirajte i samo fotografirajte

Fotografije su zakon, a jednom kad vas lupi demencija, one će biti jedini svjedok burnog života kojeg ste vodili. No, nemojte zaboraviti i uživati u trenutku u kojem se nalazite i boraviti cijelo vrijeme iza objektiva.

10. Uvijek postoji način

Ništa nije nemoguće. Vjerujte mi. Ako imate problema na putovanju, to ne znači da trebate odustati. Samo trebate pronaći pravi način. Možda da pogledate stvari iz drugačije perspektive?



11. Osmijeh i pozdrav čine čuda

Jednom smo bili na Hreliću i lik je kihnuo. Prijateljica je iz čiste pristojnosti rekla nazdravlje, a lik je dotrčao za njom i dao joj 50 kuna za cugu samo zato jer to još nije doživio. Pristojnost i lijep osmijeh otvaraju sva vrata, a za 50 kuna na Hreliću možete kupiti pola kamiona.

12. Ponekad poludite

Ne mislim da počnete histerizirati, nego da poludite što se tiče trošenja novca. Dobro je štedjeti, koristiti low budget kompanije ili večerati u dućanu. Ali, dajte si ponekad oduška i počastite se sočnim odreskom kojeg ćete dugo vremena sanjati noću.

13. Budite otvorena uma

Nemojte osuđivati druge ako su drugačijeg razmišljanja ili stila života nego vi. Saslušajte tuđa mišljenja iako se ne slažete s njima. Pomalo je arogantno ako mislite da je vaš pogled na svijet jedini ispravan.

14. Isprobajte Couchsurfing

Jednom je dovoljno da shvatite koliko ste novca uzalud potrošili na sve one hotele i apartmane. Istina, svi mi volimo svoj mir i luksuz, ali treba isprobati sve kako biste znali što vam najbolje paše.

15. Volontiranje je prava stvar

Mnogi od nas putuju kako bi se upoznali s destinacijom, no rijetki ta putovanja iskoriste kako bi učinili neko dobro. Volontiranje je dobar način za vraćanje društvu. Stoga, tu i tamo odite na drugi kraj svijeta kako biste pomogli onima koji ne mogu ili nemaju. Vi ćete naučiti nešto o novoj kulturi, ali ćete isto tako prenijeti svoje znanje o vašoj.



16. Čepići za uši su ZAKON

London, treći dan mjeseca prosinca 2014. godine. Hostel u samom središtu grada i 18 umornih duša koje hrču na sav glas. Dva čepića za uši dovoljna su da vam osiguraju pristojnu dozu sna.

17. Strah nije dobar suputnik

Svijet nije ni upola opasan kakvim ga prikazuju mediji. Istina, opreza nikad dovoljno, ali gdje ćete doći ako se budete bojali stupiti na tlo strane države? Kakva iskustva ćete moći ispričati svojim unucima? Malo trčanja pred lopovima dobro je za vašu kondiciju i razbijanje masnih naslaga u žilama.

18. Namjerno se izgubite

Zaboravite na karte, GPS i slične aplikacije. Probajte samo jednom lutati nekim gradom, vidjet ćete na koje ćete sve ljepote naići. No imajte na umu da zapišete točnu adresu svog hotela koju ćete dati taksistu kada se nećete znati vratiti kući.

19. Lokalna hrana je najbolja hrana

Možda se ne bih složio s onim puževima u Marakešu, ali moram priznati da su mi janjeće kobasice bile vrh u Maroku. Jedite ono što jedu i lokalni stanovnici i nemojte se bojati probati prženog škorpiona, taj vas sigurno neće moći uštipnuti.

20. Bez razmišljanja prihvatite nečiju ponudu

Nemojte ovo shvaćati doslovno, ali zašto ne biste prihvatili poziv na večeru kod momka kojeg ste upoznali u kafiću i koji vam želi predstaviti svoje običaje i obitelj?



21. Usporite

Da, rijetki su ti sretnici koji mogu puno vremena provesti na putovanjima. Ali to ne znači da morate žuriti s jedne atrakcije na drugu. Stanite, udahnite zraka i upijte malo atmosfere.

22. Vodite bilješke

Ovo se ne odnosi na one koji pamte svoje prve igračke, već na nas kojima je pamćenje malo zaštekalo u razvoju. Dnevnik putovanja super je stvar. Tako ćete se i nakon nekoliko godina moći prisjetiti zabavnih anegdota s dalekih putovanja.

23. Izađite iz zone ugode

Pa što ako mislite da su puževi odvratni. Jeste ih probali? Bilo bi dobro svako malo izaći iz zone ugode i istražiti što nam sve svijet nudi.

24. Bez pretjeranih planova

Osnovno planiranje je dobro, ali pretjerano planiranje svakog detalja vodi do katastrofe. Prepustite se trenutku i dozvolite da vas odvede na mjesta koja inače ne biste posjetili.

25. Smanjite pakiranje

Zadnji put ste na svoje putovanje ponijeli ogroman kofer kojeg ste vukli svuda po gradu? I kako vam je bilo? Ne bi li možda bilo bolje da ste ponijeli ruksak i samo one stvari koje stanu u njega?



26. Bilo kuda, glazba svuda

Nema ničeg goreg nego kad morate provesti sate i sate u neudobnom autobusu i slušati njihovo škripanje. Stoga, napunite svoj mobitel glazbom, stavite slušalice u uši i pustite da cesta samo nestaje iza vas.

27. Vodite brigu o svom tijelu

Mnogi od nas tijekom putovanja zaborave na svoje svakodnevne rutine. Stoga, uvijek kad ste na putu odvojite barem 20-tak minuta dnevno kako biste poradili na svom tijelu.

28. Ostanite povezani

Nema ničeg goreg kada vas majka nazove i opere da ona doma umire od brige, a vi nesmetano lutate svijetom. Roaming nije više toliko skup, stoga se tu i tamo sjetite poslati mamici poruku.

29. Skrenite s puta

Kako je dobro izgubiti se u nekom gradu, tako je ponekad dobro skrenuti s utabanih puteva i istražiti nepoznato. Nikad ne znate iz kojeg će grma iskočiti pripadnici plemena ljudoždera za koje nitko ni ne zna da postoje.

30. Ne zaboravite na osiguranje

Možda je ovo trebalo biti na vrhu popisa, svaka čast vama koji ste izdržali do kraja. Putno osiguranje prava je stvar ako vam se nešto dogodi na putovanju ili ako vam aviokompanija izgubi prtljagu. Tako ste barem u jednu ruku sigurni da ćete biti pravilno zbrinuti.



(31.) I za kraj.

Putujte. Nedavno sam pisao o tome koliko u godini imate dana koje možete potrošiti na putovanja. A novac ne bi trebao biti problem. Jer i odlazak u susjedni grad može biti dobro putovanje u nepoznato.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju