5. Rimski dani održavaju se posljednjeg vikenda u svibnju, 26. i 27. svibnja u Vinkovcima. Nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske.



Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije imaju priliku svjedočiti prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje Vinkovaca.

Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se legende koje donose duh starog Rima na ulice grada. Brojni posjetitelji će također moći uživati i u slasnim gastro delicijama, spravljenima na tradicionalan način.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! - Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri! Govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), unatoč nedaćama i otporu, uspjela pobijediti Panonce i prisiliti ih na predaju.

Detalje programa pogledajte na službenoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju