Maškare, mesopust, poklade ili karneval, nije bitno koji ćemo naziv odabrati jer svi dobro znamo da su upravo ova imena sinonimi za najveseliji i najšareniji period u godini, kada svatko barem na tren može stati u cipele drugih i biti ono što je oduvijek htio.



Princeze, patuljci, vile i vilenjaci, vještice, vampiri, političari, predsjednici i Kim Kardashian. Svatko od nas ima neku svoju ambiciju, koju za vrijeme karnevala slobodno pusti na vidjelo. Karnevala u svijetu ima mnogo, od oku najugodnijeg u Rio de Janeiru, kojeg obilježavaju atraktivne mlade plesačice, pa do onog najelegantnijeg u Veneciji, kojeg simboliziraju predivne, rukom rađene i unikatne keramičke maske. Jeste li znali kako je 1458. u Veneciji bilo zabranjeno nošenje maski, dok je danas maska svojevrsni simbol i turistički adut grada?

Za razliku od karnevala kakve poznajemo u Hrvatskoj, venecijanski karneval obilježavale su maske koje nisu poprimale tuđe identitete, već su imale jednu jednostavnu funkciju, sakriti identitet svog nositelja.

Odemo li svega nekoliko stotina kilometara dalje od Venecije, u naš karnevalski grad, Rijeku, možemo vidjeti kako je ovdje posve obrnuta priča. Skuplja se mnoštvo iz cijele Hrvatske, ali i Europe, kako bi svim posjetiteljima pokazali tradicionalne motive ili se jednostavno ismijali iz trenutne političke situacije. Unatoč tome, riječki karneval najpopularniji je hrvatski karnevalski događaj kojeg svake godine posjeti oko 10 tisuća sudionika i čak 10 puta više gledatelja.



Uz poznatu karnevalsku uzrečicu "Krepat, me ne molat!", posjetite i vi riječki karneval koji će vam osigurati samo najbolju zabavu. I ove će se godine karneval sastojati od dva glavna događaja: Dječje karnevalske povorke (18. veljače) i Međunarodne karnevalske povorke (26. veljače).

Kada bi pitali klince, oni bi vam zasigurno rekli kako je događaj koji se mora posjetiti ipak dječja povorka, a što je i razumljivo s obzirom na to da na događaju sudjeluju najmlađe generacije iz zemlje i inozemstva, dok bi oni nešto stariji ipak posjetili krunu karnevalskih zbivanja, veliku međunarodnu karnevalsku povorku. I zato, maske na glavu, transparente u ruke i svi na Riječki karneval!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju