Zagreb je okružen vinogradima i vinskim cestama, koje bi bilo prava šteta ne posjetiti. Na Plešivici koju zovu i 'mala Champagnea' proizvode se neki od najboljih hrvatskih pjenušaca. U ovaj vinorodni kraj smjestio se i restoran Karlo koji gastronomski iznenadi sve koji se u njemu zateknu.

Maleni obiteljski restoran vode iskusni ugostitelji, koji su nakon vođenja restorana u Švicarskoj i na hrvatskoj obali svoju gastronomsku priču, za koju su nagrađeni kao najbolji restoran ruralne Hrvatske, započeli baš na Plešivici. Dočekat će vas vlasnica, gospođa Marijanka, dok je suprug Zdenko (Karlo) odgovoran za skladne kombinacije okusa koji će vam se naći na tanjuru.



Gospođa Marijana ujedno je i sommelier, pa ako niste sigurni s kojim biste vinom započeli ručak, prepustite se izvrsnim savjetima. U restoranu Karlo zaista paze na izbor vina i pronaći ćete velik dio poznatih, ali i manje poznatih plešivičkih vinara i njihovih etiketa.

Kako je ovaj kraj prvenstveno poznat po pjenušcima, mi smo naš posjet započeli s bijelim pjenušavim Griffinom Krešimira Ivančića. Izvrstan poznavatelj tehnologije vina, vrlo precizan i pedantan, a takva su i vina iz njihovih podruma. Krešo je pripremio i svoj rose pjenušac, napravljen od portugizca, autohtone pešivičke sorte koju smo imali prilike probati nedavno. Odlično ljetno osvježenje koje uskoro dolazi u prodaju!



Tek ste stigli, a već ste omamljeni atmosferom ovog jedinstvenog kraja. S terase se pruža pogled na okolne vinograde. Jedva čekamo sunčane dane kada ćemo moći jesti na otvorenom uz savršen pogled.
Ponuda restorana Karlo bazira se na lokalnim namirnicama i domaćoj proizvodnji. Vlasnici također njeguju vlastiti vrt iz kojeg će se često pronaći nešto na dnevnom meniju. Jelovnik ovdje nije definiran, osim sezonom i lokalno dostupnim namirnicama, a svaki dan gospođa Marijanka ponovno ga sastavlja i rukom piše na papire s različitim uzorcima.


Dnevna ponuda uključuje juhe, a mi smo probali miješanu juhu od bundeve i medvjeđeg luka. Već pri samom pogledu vidjet ćete koliko se pažnje pridaje serviranju jela, a vjerujte da okus te kombinacije nadmašuje sva očekivanja.



Vrlo često na jelovniku ćete pronaći divljač, ali i mnoge druge mesne specijalitete. Cijene glavnih jela, ovisno o danu ili sezoni, kreću se, u pravilu, oko 60 do 70 kuna za kojih ćete uživati u izvrsnim kombinacijama okusa. Iz kuhinje uz mesna jela dolaze kreativni i nesvakidašnji prilozi poput ukusne musake, štrukli ili domaćih mlinaca i kroketa.

Gospodin Karlo kulinarsko iskustvo gradio je između ostalog i u restoranu s 3 Michelinove zvjezdice u St. Moritzu, a to ćete primijetiti na svakom pažljivo pripremljenu tanjuru koji dođe iz kuhinje.



Ovo je restoran koji je oduševio sve vinske znalce koji se zateknu u Plešivičkom kraju i postao tradicionalno mjesto okupljanja. Malo tko ostaje ravnodušan ponudom hrane, prezentacijom jela i lokalnim vinarima te ugodnom atmosferom restorana Karlo. Bliži nam se vikend, a ako niste znali gdje ga provesti – nadamo se da smo vam dali dobru ideju.

 

Preporučujemo da unaprijed rezervirate stol. Dobar tek!

Restoran Karlo
Plešivica 41
Jasterbarsko
T: 01/6293-091
M: 091/9109-751 M: 091/5149-301

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju