Mechado je filipinski gulaš koji se priprema od crvenog mesa – junetine ili svinjetine, uz dodatak povrća i začina.

Filipinski utjecaj postiže se mariniranjem mesa u prepoznatljivim aromama ove otočne zemlje jugoistočne Azije kao što je sok citrusne voćke marumi kumkvat, koju ćemo zbog slabe dostupnosti na hrvatskom tržištu zamijeniti u ovom receptu zamijeniti limetom.

Sastojci:
700 grama svinjetine
1 veliki krumpir
1 crvena paprika
1 zelena paprika
200 grama smrznutog graška
1 goveđa kocka za temeljac
1 limeta
3 žlice umaka od soje
180 ml umaka od rajčice
300 ml vode
5 češnja češnjaka
1 luk
3 žlice biljnog ulja
sol i papar po želji

Priprema:

1. Svinjetinu narežite na kockice veličine oko 1 centimetra te ih marinirajte sa sokom limete i umakom od soje. Sve zajedno dobro promiješajte i pustite da tako stoji barem 10 minuta.

Za pripremu ovoga jela možete koristiti masnije i manje popularne dijelove svinjećeg mesa.

2. U loncu zagrijte ulje pa pirjajte luk nasjeckan na kocke dok ne omekša. Dodajte marinirane komadiće svinjetine zajedno s marinadom, pa pirjajte dok meso ne postane tamno smeđe boje.

3. Dodajte vodu i umak od rajčica, pa pustite da tekućina zavrije. Potom ubacite goveđu kocku.

4. Poklopite lonac i pustite da se na niskoj temperaturi kuha oko 35 do 40 minuta.

5. Ubacite kockice sirovog krumpira, pa nastavite kuhati još 10 do 15 minuta.

6. Pri kraju kuhanje dodajte smrznuti grašak i kocke paprike, te kuhajte 5 do 10 minuta.

7. Posolite i poparite po želji. Dobar tek!

U videu internetskog kanala Panlasang Pinoy pogledajte kako se kuha svinjeći Mechado.