Svega par kilometara iznad Bjelovara smjestila se Bilogora, ili obratno, bitno je da smo se zaputili u enogastrološko istraživanje ovih prostora uz stručnog vodiča Štefana s lokalnog portala Zvono.eu. Nije nam bilo teško voziti sat i deset do središta Bjelovarsko-bilogorske županije, a bogami ni petnaestak minuta do prve postaje, vinarije-restorana-resorta u izgradnji Coner, smještenog u Kapeli na adresi Jabučeta 12. U dubini seoskog dojma, nakon par minuta finog makadama, dolazimo ispred drvenog zdanja kao iz ranog Tolkiena.



Pjevušim staro Dugme „Moja kuća je bez krova...“ i ne znam što bih mislio o prostranom dvorištu i ulazu u nešto što je ukopano u zemlju, dok je na vrhu kraj vinograda. No, kad smo ušli i vidjeli svu raskoš velike sale, odmah smo zaboravili na taj sitan nedostatak koji uopće nije nedostatak nego prednost, upoznali PR-a Igora Prku i u miru razgledali vinariju i ostatak prostorija.



Riječ je o fensi restoranu u kojem se može pojesti sve od sarme do lovačkih pikanterija, i sve to uz domaće vino. Vina trenutno nisu u fazi osvajanja svjetskih tržišta, nego više za zadovoljavanje lokalnih potreba. Uz pitkog manzonija i laganu graševinu, najviše nas je dojmila kupaža Iskra, koja je slatka i osvježavajuća, a idealno je legla na lungiće s borovnicama. Puretina s vlascem diše lungiću za vrat, ali je fotogeničnija, kao i predivna potočarka iz uzgoja na krovu (draga, pokosio sam krov!), no play of the day su palačinke šefa kuhinje.



Ima vina, pjene, čokolade, svega, a smjesa je dotaknula vrh!



Budućnost je svijetla za Coner, planira se širenje, dograđivanje dječjeg parka, apartmani, bungalovi, ali i ovako, s položajem na kojem iz Koprivnice i Đurđevca treba svega dvadesetak minuta vožnje – ovo je stvarno jako mjesto. Tople preporuke, vrhunski, elegantan i kulturan dojam, još da je posjetiti njihovu podružnicu na Pagu...

Nismo se ni slegli od sjajne papice, a već smo bili u izletištu i vinotočju Vinia, Purićani 40, u vlasništvu Saše Šapića koji nas je dočekao i proveo. S tugom smo morali odbiti mesnu platu po kojoj je Vinia nadaleko poznata, a onda smo se zabili u podrum i detaljno isprobali sva vina u ponudi. Osobno mi je najbolje sjeo pinot sivi, dok se naš vodič stalno vraćao graševini, ali ono što nas je oduševilo je vinska banka, odnosno dio podruma gdje u specijalnom odjeljku možete spremiti vino za vlastite potrebe.



Kad smo opet ugledali svjetlo, shvatili smo na koliko smo lijepom položaju na vrhu brda, i da osim vina i mesa, OPG Saša Šapić ima i ergelu konja i fantastičnu apartmansku kućicu za bijeg od stvarnosti. Savršeno uređene sobe u kojima svaka kupaonica vrijedi kao moj clio, predivne umjetničke fotografije konja po sobama, i općenito – idealno mjesto za bijeg iz grada.



Kad smo pomislili da je to to za danas, uslijedila je završna stanica. Vinarija Čačija u Velikom Trojstvu, Maglenča bb, najveći je proizvođač vina u kraju, a na stolu se našla graševina i cabernet sauvignon. Dobro, našlo se tu i bunceka, i krvavica, i pokoji dragi gosti s kojima se pričalo o svemu od curlinga do koliko tko može napuhati alkohola (pošto hrvatski rekord drži Bjelovarčanin), ali uglavnom se govorilo o – vinu. Čačijin cabernet sauvignon je nešto divlje, divno, neobuzdano i neukrotivo, i trebalo je troje ljudi da me odvoje od istog.



Srećom da su me odvajali nimalo manje kvalitetnom Kraljevskom graševinom, pa mi ni to nije teško palo. Više nego ugodna atmosfera u prekrasno uređenoj kušaonici, nadvijenoj nad strmi vinograd, koji nažalost nismo bolje vidjeli jer je pao mrak.



Pravi vinski doživljaj, nezaobilazan punkt bilogorskoga kraja, apsolutan naklon Dubravku Čačiji (i njegovoj supruzi), koji je utemeljivanjem geografskog porijekla utro put ovoj maloj točkici na vinskoj karti Hrvatske da uskoro svi čuju za nju. Ljudi, kakav svjetski crnjak, kapa do poda...



Uglavnom, navodno smo još viđeni i u noćnom klubu Lemon u Bjelovaru, ali kad smo se vratili i posložili dojmove, jednostavno smo jako zadovoljni posjetom bilogorskom kraju. Vrhunska klopa za jako male novce kod Conera, brutalna vina kod Čačije i predivne sobe kod Šapića. A može i obratno! Hvala Bjelovaru, hvala vinarima, topla preporuka za vikend odmor.

---------------------

Restoran i vinarija Coner
043-269022
vinarija-coner.hr

Izletište i vinotočje Vinia
043-636206
agroturizam.vinia.hr

Vinarija Čačija
091-9204205
Link
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju