Većinu australske proizvodnje vina drže velike vinarije, a neke od najpoznatijih su Penfold, Jacob Creek, Peter Lehmann, Seppletsfield i Wolf Blass. Ovim vinarijama je zajedničko da se nalaze u najstarijem vinarskom području Australije, dolini Barossa. Izuzetni klimatski uvjeti i u potpunosti mehanizirana proizvodnja doveli su do visoko kvalitetnih vina s povoljnom cijenom.

Ova dolina klimom dosta podsjeća na Mediteran, a sorta koja najbolje uspijeva na ovom području je shiraz. Uz njega se uzgajaju i merlot, pinot crni i rizling. Posebnost koju ima shiraz iz ove doline može zahvaliti slaboj opskrbljenosti vodom, pošto nedostatak vode i visoke temperature pogoduju razvoju voćnih aroma u vinu.



Danas polako dolazi do smjene generacije vinara, tako da glavnu ulogu preuzimaju mladi, obrazovani vinari koji, uz već dokazano znanje svojih očeva, primjenjuju i nove tehnologije u uzgoju vinove loze što puno puta rezultira novim vinarskim trendovima. Treba napomenuti da mnoge obitelji podrijetlo vuku od doseljenika iz Dalmacije koji su ovdje odlučili primijeniti svoje znanje u uzgoju loze. Imate rođake tamo? Pa posjetite ih!



Uz vinarsku proizvodnju, ova dolina prepoznata je i po svojim prirodnim ljepotama, pitoresknim brežuljcima i predivnim ravnicama, proizvodnji sira te po stočarskoj proizvodnji. Tako da ako ikada budete u prilici da posjetite ovo područje svakako probajte steak od njihovog domaćeg goveda. Steak i shiraz, to su brata dva - za prste polizati!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju