Agencija White Desert godišnje ima nekoliko ekspedicija u kojima turistima nudi da dožive pravu Antarktiku uz sve udobnosti koje pruža topli dom. Prilikom jedne ekspedicije na Antarktik, osnivač agencije Patrick Woodhead, doživio je užasnu snježnu oluju. Čekajući u šatoru da oluja prođe, došao je na ideju da sagradi kamp nasred ledene pustinje i ovamo dovodi turiste. I tako danas turisti mogu iskusiti kako je to kad spavaju okruženi pingvinima i polarnom hladnoćom.

Na izlet se kreće iz Cape Towna, privatnim letom koji traje pet sati, kada se stiže do ledene sletne piste koja je smještena na vrhu 50 metara visokog smrznutog vodopada. Odande se goste vozi do eko kampa Whichaway koji se energijom u potpunosti opskrbljuje putem solarnih panela i vjetroelektrana. U središtu kampa izgrađen je veliki dnevni boravak s kaminom, krznenim tepisima, knjižnicom, a na zidovima se nalaze karte Antarktike kao podsjetnik na prve istraživače ovih prostora. Kapsule za spavanje izrađene su od fiberglas panela koji se snažno odupiru jakim vjetrovima. Kapsule su šest metara u promjeru, a u njima se nalazi king size krevet, pisaći stol i privatna kupaonica.

Obroke pripremaju profesionalni kuhari porijeklom iz Južne Afrike, doručak je tipičan engleski, a ostali obroci mogu varirati - od pečenog odreska pripremljenog na roštilju do dimljenog lososa posluženog s wasabijem i puno šampanjca. Dok su u kampu, posjetitelji mogu sudjelovati u raznim aktivnostima kao što su istraživanje ledenih špilja, posjete obližnjem znanstvenom kampu, ili obilazak kolonije carskih pingvina gdje više od 6000 jedinki ima svoja gnijezda i podiže svoje mlade. Kamp može primiti nekoliko stotina posjetitelja odjedno, a po završetku sezone (kad je na Antarktiku ljeto - studeni i prosinac) - se rastavlja.



Izlet možete rezervirati putem online booking stranice white-desert.com. Cijena iznosi od 18.000 do 57.000 eura po osobi, ovisno o tome koliko dugo ostajete i koje sve aktivnosti želite imati. Skupo, da, ali potpuno genijalno – također!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju