Radionica željezničkih vlakova Čakovec
prošle je godine preuredila stari putnički spavaći vagon Hrvatskih željeznica u zanimljiv hostel koji je postavljen uz centralnu zgradu Hrvatske pošte na glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu.

Osnovna je bila ideja iskoristiti dotrajale i napuštene vagone, a turistima mlađih generacija koji nemaju mnogo novaca za smještaj, ponuditi jeftinu alternativu u samom centru grada.

Prvi željeznički hostel u Hrvatskoj sadrži deset kupea s krevetima, a opremljenih svim potrebnim priključcima, tuš kabinom toaletom za žene i muškarce te recepcijom.



Jedan kupe ima funkciju dnevnog boravka te je mjesto za druženje, a ostali su namijenjeni za smještaj. Četiri kupea imaju tri ležaja, tri kupea imaju dva ležaja, a u ponudi se nalaze i dva kupea s jednim ležajem koji jamče najveću privatnost

Iza ovog projekta stoji hrvatski poduzetnik Zvonko Momčilović i tvrtka 'Adriatik željeznički hosteli' iz Zagreba koji je bio nadahnut parkom prikolica po imenu Basecamp u Bonnu, a koji je iznajmio kolosjek uz Hrvatsku poštu na period od pet godina. Uz Zagreb, uskoro bi ovakav hotel mogao osvanuti u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci i Puli.

'Već smo imali prvog gosta, studenta iz Čilea, koji je prespavao jednu noć u prvom hrvatskom željezničkom hostelu tijekom svojeg proputovanja po Hrvatskoj,' priznao nam je gospodin Momčilović.

Cijena kreveta u ovome hostelu iznosi već 10 eura (plus PDV i boravišna taksa) u kupeu s tri kreveta, odnosno 15 eura (plus PDV i boravišna taksa) u dvokrevetnom kupeu. 

'Uzmete li cijeli kupe platit ćete 30 eura (plus PDV i boravišna taksa), a uz to uživati u posebnim pogodnostima kao što su besplatan toaletni pribor, papuče, ogrtač i sušilo za kosu,' ističe hrvatski poduzetnik.

Raspoloživost slobodnog mjesta u hostelu možete provjeriti preko Facebook stranice projekta ili na licu mjesta, a u budućnosti se i bukirati preko internetskih servisa poput Booking.com.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju