Iznimno ste sretni što imate tržnice poput Dolca. Na ovoj sam tržnici vidio stvarno mnogo kvalitetnih namirica. Vidio sam čak i žive kozice. Za takvu svježinu u Francuskoj se treba potegnuti do mora,’ priznao je francuski chef Xavier Mathieu.

Glavni šef kuhinje u poznatom restoranu Xavier Mathieus’s koji se nalazi u sklopu hotela Le Phebus & Spa Carita u Provansi ponosni je vlasnik brojnih kuharskih priznanja i nagrada, ali i jedne Michelinove zvjedice. Posljednjih nekoliko dana provodi vrijeme u Zagrebu kao gost Francuskog instituta, Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te hotela Esplanade Zagreb u čijem je restanu Zinfandel’s upriličio čarobnu blagdansku večeru, ali i masterclass za domaće kuhare.



Sretnici su tako imali prilike probati avokado s mesom rakovice, agrumima i kremom od cvjetače, brandade od bakalara sa školjkama sv. Jakova, verbenom i šafranom, slasne janjeće plećke u kori od kumina s topljenim krumpirom na maslinovom ulju te primamljivi hrskavi kolač od čokolade s malinom I slatkom paprikom. Sve je to bilo sljubljeno s francuskim šampanjcima Veuve Clicquot i Ruinart MIVA Galerije vina.

Xavier Mathieu zaljubljenik je u tradicionalne francuske okuse, a njegov brandade od bakalara, zapravo je recept kojeg je ‘posudio’ od svoje prabake, te mu dodao nekoliko izmjena.

Ne želim donositi nešto moderno u svoju hranu bezrazložno, već da bih jelu dodao ekstra vrijednost,’ priznao je slavni chef te dodao da je uživao u Hrvatskoj, a posebno u suradnji s prvom damom Esplanadine kuhinje Anom Grgić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju