Pakiranje riže može sadržavati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale rižu prije kuhanja, ali i prale zrna.

Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo. S druge strane, oni koji ne peru rižu prije kuhanja tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.

Znate li što treba napraviti?

Perete li rižu prije kuhanja?

  • Uvijek
  • Samo kada ne kuham rižoto
  • Nikad ne perem rižu

glasova:



Ne perite rižu
Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto jer ćete isprati škrob koji daje kremoznost jelu.

Perite rižu

Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.

Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju