Konačno se i Dubrovnik može pohvaliti da je snijeg zabijelio njegove zidine, a Stradun je, umjesto ulice za šetnju i ispijanje kave, postao savršeno poprište za grudanje. No veselje je bilo kratkog vijeka te se snijeg već polako otopio. Svi oni koji su se ponadali da će na Stradunu moći pokazati svoje zimske vještine ostat će razočarani. No, ne tugujte. Pronašli smo tri ponude za skijanje koje nikako ne možete odbiti.

Skijanje na francuski način

Svi koji vole skijanje sigurno su čuli za Tri doline, odnosno Trois Vallees u Francuskoj. Ovaj skijaški kompleks može se pohvaliti s preko 600 kilometara uređenih skijaških staza, povezanih s 200 ski liftova. Samo skijalište proteže se na 25 planinskih vrhova i 6 glečera. Nadmorska visina je od 1300 do 3250 metara.



Najviše mjesto unutar Tri doline je Val Thorens, do kojeg vas od Zagreba dijeli 1007 kilometara. Skijalište Val Thorens broji ukupno 140 kilometara staza, od kojih se najveći dio nalazi na 2 tisuće metara nadmorske visine. Ovo skijalište pomalo je drugačije od ostalih jer nudi savršene uvjete za skijanje tijekom cijele skijaške sezone, koja se zna protegnuti sve do sredine svibnja. Gradska infrastruktura posložena je tako da skijama možete proći kroz cijeli grad. Paralelno sa svakom ulicom proteže se uska skijaška staza koja se ne prekida niti kada presijeca ulicu. Idealno mjesto za svakog skijaša.

Skijaškim stazama osvojiti Pohorje

Planina Pohorje predivna je tijekom cijele godine, a posebno zimi. Zbog njezine blizine i dobre povezanosti cestama omiljeno je skijalište mnogim Hrvatima koji ne žele nepotrebno trošiti vrijeme na vožnju do skijališta.

Iako većina Hrvata više voli stranu koja gleda prema Mariboru, ipak će se mnogi odlučiti posjetiti jugozapadad planine, koji nije krcat s toliko skijaša. Skijalište Kope udaljeno je svega 170 kilometara od Zagreba i lako je dostupno ako pratite cestu od Celja prema Velenju. Samo skijalište ima oko 7 kilometara staza koje se prostiru na 60 hektara površine. Kope su relativno malo skijalište, ali unatoč tome značajan rekreacijski i sportski centar u Sloveniji. Manje gužve te dobra izvedenost staza idu u prilog onim skijašima koji više vole mir i prostor za skijanje nego gužvanje s drugima.



Wellnesom opustiti umorne mišiće

Jedno od popularnijih skijališta u Sloveniji svojim posjetiteljima nudi mogućnost skijanja i opuštanja u luksuznim wellnes centrima. Rogla, popularni skijaški kompleks udaljen je od Zagreba 150 kilometara, a ovo je ujedno jedino skijalište u kojem možete tijekom dana uživati u skijanju, a nakon toga opuštati se u termama i ljekovitoj vodi. Ono što je specifično za Roglu je da do samog vrha skijališta možete doći automobilom, kojeg ćete parkirati samo nekoliko metara od skijaške staze. Iako će mnogi Roglu odabrati za rekreativno skijanje, drugi znaju da je ovo mjesto slovensko središte skijaškog trčanja, a zbog nedostatka većeg broja strmina, iznimno je popularno kod skijaša početnika koji ovdje tek uče skijati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju