Na ovogodišnjem Croatia Food Festivalu koji svoje putovanje započinje na Kapucinskom trgu u Varaždinu 23. i 24.4.2016., organizatori su pripremili iznimne gastro poslastice kojima neće moći odoljeti ni najveći gastro kritičari. Za one najgladnije pripremat će se Ham steak – marinirani svinjski odrezak od 700 grama koji će se posluživati s najpoznatijom američkom kupus – salatom, popularno nazvanom coleslaw koja savršeno nadopunjuje jela s grilla.

Na svoje će doći i ljubitelji janjetine, koja je postala svojevrsno zaštitno lice festivala, ali ovoga puta dolazi u nešto drugačijem i organizatori vjeruju ukusnijem ruhu. Zato nema sumnje da će mljevena janjetina s poznatim grčkim tzatziki umakom na bazi svježih krastavaca i jogurta u sočnom somunu zadovoljit i najzahtjevnija nepca.



Na varaždinskom festivalu će se moći kušati i tjestenina s hrvatskim potpisom, a radi se o krčkim šurlicama – tijestu oblikovanom na žbicu, pletaću iglu ili čačkalicu koje svojim oblikom podsjeća na slonovu surlu. Poznate krčke šurlice posjetiteljima će biti poslužene u morsko – mesnoj varijanti s kozicama i pršutom. Zato nema brige za ljubitelje tjestenine.

'Arepa' ili 'Pan de Arepa' je venezuelanska verzija kruha koja je prilog gotovo svakom jelu u venezuelanskoj i kolumbijskoj kuhinji, a za nju će biti zaslužan glazbenik i Masterchef natjecatelj Ricardo Luque. Arepa je sastoji od samo dva sastojka - vode i prekuhanog kukuruznog brašna te se jednostavno priprema. Izvana hrskava, iznutra meka, mirisna i blagog okusa, arepa se može kombinirati uz gotovo svako jelo. U Varaždinu vas očekuje mesna i vege verzija, za svakoga ponešto.



Lana Klingor Mihić se uz organizaciju događanja odlučila primiti i kuhače, pa će u Varaždinu u suradnji s restoranom Time pripremati Gyoze. Riječ je o japanskom jelu, vrlo slično tortelinama, no ono što razlikuje Gyozu od ostalih sličnih jela je tanje tijesto i začini koji se koriste u nadjevu. Lana će predstaviti yaki gyoze (zapečene na tavi pa lagano prokuhane uz malu količinu vode (yaki-gyōza). Umak uz koji se tradicionalno poslužuje je kiselo-slana kombinacija sojinog umaka, rižinog octa i ulja sa čilijem.

Glavna zvijezda Varaždin Food Festivala biti odlični chef Vid Nikolić koji se posljednjih godina specijalizirao za azijska jela. Zato svi koji žele uživati u ‘kulinarskoj magiji’ Vida Nikolića nikako ne smiju propusiti događanja na Kapucinskom trgu. Što će Vid pripremati organizatori još uvijek ne žele otkriti, ali sva azijska jela na festivalu bit će spravljena u suradnji s trenutno najboljim zagrebačkim restoranom Time u kojem je Vid Nikolić glavni kuharski chef.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju