Glavni grad Kambodže
 nakon vladavine Pol Pota bio je u potpunosti devastiran, uostalom, kao i cijela zemlja. Ipak, zadnjih godina grad je veliko gradilište pa velikom brzinom postaje još jedan 'azijski kraljević'.

Veliki trgovački lanci, mallovi, luksuzni stanovi i hoteli s pet zvjezdica, ubrzano pretvaraju glavni grad Kambodže u pravi pravcati megalopolis i jedan od centara Azije.

Phnom Penh se nekad davno (prije Pol Potove vladavine) nazivao Biserom Azije, jer su ga krasile široke avenije europskog tipa, zbog utjecaja Francuza, pažljivo održavani vrtovi i uređeni domovi. No, dolaskom Crvenih Kmera na vlast, grad je ubrzo postao grad duhova, s obzirom da je Pol Pot naredio iseljavanje dva milijuna ljudi iz njega. Ne moramo ni napominjati koliko ga je to unazadilo, uostalom, ako i cijelu zemlju. Grad se počeo oporavljati tek nakon što je brutalni režim svrgnut, 1979. godine.



U zadnje vrijeme niču ogromni projekti, pa su tako Japanci uložili u trgovački centar čak 150 milijuna eura i doveli u prijestolnicu Kambodže neke od najluksuznijih svjetskih marki. No, problem je što s druge strane, tu odjeću stanovnici uglavnom mogu samo gledati, jer je ovdje životni standard još uvijek vrlo nizak. Dovoljno je pogledati samo brojke: Oko 20 posto stanovnika ove zemlje žive s manje od 1 eura dnevno.

Unatoč tome, luksuzne stvari niču na svakom koraku. Tako je nedavno otvoren monumentalni hotel Sokha s pet zvjezdica, a prije dvije godine napravljen je i ogromni neboder u obliku zmaja.

Sve u svemu,
vjerujemo kako će u ovoj lijepoj i izmučenoj zemlji uskoro porasti i standard, u što vlast, s obzirom na brojne strane investicije koje stižu, čvrsto vjeruje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju