Hrana, hrana i hrana!
Kao istinski gurmani, kad god negdje putujemo obavezno isprobamo i gastronomsku ponudu grada, ali nekad nam je najdraže uzeti sendvič na cesti, često jer je to i najekonomičnije i budžet pritom ne pati. Primjerice, u New Yorku možete vidjeti i Kip slobode, ali će vam biti žao ukoliko ne probate originalni hot dog, koji vas mami sa štandova. U svakom slučaju, pronašli smo koji gradovi imaju najbolju uličnu hranu, pa stoga, krenimo!

Hanoi, Vijetnam

Ha, ako je dovoljno dobar američkom predsjedniku, valjda bi bio i svima nama. Barack Obama ovdje je u društvu Anthonyja Bourdaina uživao u jeftinim noodelsima, a i ostali sretnici koji su imali prilike iskušati gastronomsku scenu Hanoija, hvale uličnu hranu ovog grada. Noodlesi sa slatko – kiselim umakom, svinjetina u ribljem umaku, banh mi… ovdje je izbor šarolik, cijene jeftine, a hrana izvrsna.



Tokio, Japan

Grad koji se diči s najvećim brojem restorana koji nose Michelinove zvjezdice nije samo prijestolnica sushija, već se tu nalaze i mnoga druga sjajna jela poput tonkatsu svinjetine i tofua na valjda 700 načina. Najbolje od svega je što u Tokiju fino možete jesti bez obzira na budžet, jer se sjajno hrani i na uličnim štandovima, a ne samo u skupocjenim restoranima.

London, Velika Britanija

Naravno i ovdje vrhunskih restorana ima u izobilju, ali jednako tako i ulična hrana zastupljena je svim kuhinjama svijeta. Koja god kuhinja da vam padne na pamet, u Londonu ćete je moći probati i to i na ulicama grada, bez da potrošite budžet u skupim restoranima. A u ovom kontekstu dobra je vijest i pad funte…

Bangkok, Tajland

U Bangkoku gotovo je nemoguće izbjeći uličnu hranu, s obzirom na to da su brojne ulice doslovno zatrpane štandovima. Piletina, riža, noodlesi, nema čega nema, a mnogi hvale hranu u Chinatownu. Tu bi trebali isprobati hrskavu palačinku punjenu dagnjama (Hoy tod nai mong), ali nije ni za baciti juha s noodlesima i pilećim krilcima.



Istanbul, Turska

Najpoznatije tursko jelo je vjerojatno simit, kojeg možemo nazvati i turskim đevrekom. Njega možete pronaći apsolutno na svakom koraku, na štandovima, ali i kod uličnih prodavača koji ga nose u košarama i viču "simit, simit". Naravno, na svakom koraku se nalazi kebab, ali valja probati i "tursku pizzu", lahmacun. Uf, a što je tek dobar sladoled, posebno onaj s okusom pistacija…

Pariz, Francuska

Jasno, ovaj grad prepun je skupih restorana, ali i hrana koju možete pronaći uokolo također je draga nepcu. Jedna od ljepših stvari u hladni dan je kupiti kestene kod uličnog prodavača ili uživati u slasnim palačinkama. Najbolje štandove s hranom ćete pronaći u blizini Montparnassea, tako da, pravac tamo!

Mexico City, Meksiko

Uf, u ovom ogromnom velegradu i ponuda je jednako takva. Ogromna. Tacosi, tortilje, meso s roštilja, ovdje je sve svježe i ukusno, a mi ćemo vam odmah reći da se ovakva meksička kuhinja itekako razlikuje od one na kakvu ste navikli kod nas. Zadnjih godina kuhinja je doživjela pravi boom, koriste se neke nove metode spremanja hrane, pa su tako i sve popularnije turističko- gastronomske ture Eat Mexico.



Marrakesh, Maroko


Prvo što osjetite u bilo kojem marokanskom gradu jest miris hrane koji ispunjava čitave ulice, a Marrakesh je grad gdje je taj miris najjači i hrana najukusnija. A na ulicama grada ćete naći apsolutno sve, od tek iscijeđenih sokova, preko juhe od puževa pa sve do ovčjih glava. Naravno, kus – kus, tajine i harira prodaju se na svakom koraku.

Rim, Italija

Treba li išta više govoriti o talijanskoj kuhinji? Pizza na 1001 način, pašta na još više načina, fina peciva i slastice, a uz sve to, poznata talijanska kava, koja se u Rimu često pije 's nogu'. Također, ovdje je u poslijepodnevnim satima popularna stvar i aperitivo (platite piće 7, 8 eura i imate pristup švedskom stolu), a najbolje se jede u poznatoj četvrti Trastevere.

Sydney, Australija

U "Land down under" fino se papa na gradskim ulicama, a na ulicama Sydneya vidljiv je utjecaj azijske i bliskoistočne kuhinje. Ribarnica je jedno od mjesta koje morate posjetiti ukoliko ste u potrazi za dobrim i ukusnim plodovima mora. Tu možete dobiti najjednostavnija jela, poput riba i krumpirića, ali i hobotnicu spremljenu u BBQ umaku. Ako niste riblji tip, na ulicama ćete pronaći razne kineske i vijetnamske specijalitete, a s tim vjerujte, ne možete fulati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju