Na ekskluzivnoj večeri u Bistrou Apetit koja je održana 27. veljače, predstavljena su tri mlada vinara iz austrijske pokrajine južne Styrije, koja se zbog broja sunčanih sati često naziva i tamošnjom Toscanom.
Tement, Gross i Meitz koji su i osobno prisustvovali ovom nesvakidašnjem gastronomskom događanju, pripadaju novoj generaciji beskompromisnih stvaratelja vina koji iznad svega slušaju i poštuju prirodu kojoj pripadaju te su umjereni i smjerni u svom nastupu.

Vinarija Gross započela je s proizvodnjom davne 1907. godine, a njihovi se vinogradi protežu na nekim od najboljih položaja južne Styrije. Položaj Nussberg ime je koje izaziva posebno poštovanje, a braća Gross savršen su tim koji iz njega izvlači ono najbolje.



Srce vinarije Tement čine Manfred Tement, njegovi sinovi te impresivni Zieregg - vinogradarski položaj usred kojeg je smještena moderna vinarija. Vinogradi obitelji Tement protežu se i preko slovenske granice, a sam Manfred poznat je kao čovjek koji je udario temelje specifičnog stila sauvignona blanca ove regije.
Wolfgang Maitz je vinar koji sve u vinariji radi sam. Njegov je moto da je 'nepredvidljivost ono što nas čini živima', a od svojih vina traži da ljude povedu na putovanje, radije nego da udovolje njihovim očekivanjima.

Menijem objediniti ove tri velike vinarije bio je poseban izazov za chefa Bistroa Apetit Gorana Kočiša koji je za ovu priliku kreirao šest veličanstvenih sljedova.



Jakobi 2014 - Weingut Gross, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark otvorio je večer u pratnji sa škampom, mangom i avokadom. Uslijedio je carpaccio od brancina u kombinaciji s Jakobovim kapicama, lardom, maslinom i sladoledom od bosiljaka, a vinski partner bio mu je Fosilni Breg Sauvignon Blanc 2014 - Domaine Ciringa, Ciringa, Stajerska Slovenia. Teleća brizla s tekućim krumpirom, chillyjem, krokantom, maslinom i lješnjakom uparena je s Ratscher Weissburgunder 2013 - Weingut Wolfgang Maitz, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark.

Grdobini i blitvi društvo u slijedu bio je Ratscher Nussberg Sauvignon Blanc „Grosse STK Lage" 2013 - Weingut Gross, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark, dok je mladi odojak crepinette s kremom pasternjak-pistacijo, jabukom i crvenim paprom upotpunio Grassnitzberg Reserve Sauvignon Blanc „Erste STK Lage“ 2011 - Weingut Tement, Berghausen, Südsteiermark. Uz desert, souffle od sira, za kraj je poslužen Kroiss Traminer 2012 - Weingut Wolfgang Maitz, Ratsch a.d. Weinstrasse, Südsteiermark.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju