Ako pitate prosječnog Talijana o Norbi, vjerojatno će vam reći da nikada nije čuo za taj, nekada živahan latinski grad, smješten samo 50-ak kilometara južnije od Rima.



Smješten na rubu litice planinskog lanca Lepini, u regiji Lazio, Norba, odnosno njene ruševine, jedan je od najbolje očuvanih primjera gradskog planiranja unazad nekoliko tisuća godina. Njegov položaj je gotovo neprobojan, okružen zidom izgrađenim od vapnenačkih stijena, sa samo jednim načinom ulaska i izlaska iz grada. Mjesto nadgleda nekadašnju, malarijom inficiranu močvaru, koju je Mussolini dao isušiti tijekom 1930-ih.

Idealan položaj bio je savršen za nadgledanje zaljeva i uočavanje gusarskih brodova te neprijateljskih postrojbi, uključujući i onih iz obližnjeg Rima. Nekoliko stražarskih kula ostalo je stajati do danas, vjerno podsjećajući na slavnu prošlost grada.

Prema mitu, divovski ljudi poznatiji kao Kiklopi, podizali su ogromne gromade kojima su izgradili zid koji okružuje 38 hektara širok poligon na kojem se smjestio grad. Ovi blokovi od tamnosivog vapnenca izdržali su test vremena, preživjeli brojne pljačke, potrese i poplave. Tijekom razdoblja kada je močvarom vladala malarija, mnogi su stanovnici ovog područja svoj zaklon potražili unutar antičkih zidina Norbe.

U ruševine se može kroz glavni ulaz Porta Maggiore, nakon kojeg će vam se grad pružiti kao na dlanu. Hrpe kamenja koje prikazuju temelje negdašnjih domova i trgovina te ostatke 13 metara visokog tornja danas je obraslo zelenilo, a od poznatih termi ostale su samo duboke jame bez vode.

Prije nekoliko tisuća godina, nakon što je pobjegao iz gorućeg grada Troje, junak Eneja zaustavio se na obližnjoj obali, a njegovi i potomci njegovih sljedbenika sudjelovali su u izgradnji grada. Do 5. stoljeća prije nove ere na ovo se područje nastanila uspješna latinska kolonija čiji su stanovnici znatno profitirali od strateškog položaja grada.



Stanovnici latinske kolonije Norbe odbili su se pokloniti velikom Rimskom Carstvu. Udružujući snage s još 30-ak lokalnih plemena formirali su Latinski savez, konfederaciju koja im je jamčila zaštitu u regiji. Tako osnovana skupina sukobila se s Rimom početkom 5. stoljeća prije nove ere, u jednoj od mnogih bitki između zaraćenih strana.

Nekoliko stoljeća kasnije, stanovnici Norbe našli su se na gubitničkoj strani prvog građanskog rata u Rimu. Mjesecima su se gorko borili protiv nemilosrdnog rimskog generala Sulla koji je tražio da se Rim iz republike vrati natrag u diktaturu. Kada je postalo jasno da je nada izgubljena, stanovnici Norbe izabrali su umrijeti prije nego pasti u ruke neprijatelja. Zapalili su svoje kuće i odlučili počiniti samoubojstvo bivajući živi spaljeni. U potrazi za skrivenim zlatom i dragim kamenjem, Rimljani su ostali razočarani ne nalazeći ništa osim pepela.

Danas, samo stablo hrasta vas čuva od pada u provaliju. Umjesto važnog povijesnog lokaliteta, Norba je postala popularno mjesto gdje avanturisti dolaze sa svojom paragliding opremom kako bi skočili s ruševina hrama i nesmetano klizili iznad Tirenskog mora. Nekada smrtonosna močvara, ispod litice na kojoj se nalazio grad, postala je plodna plantaža kivija s koje dolaze neki od najsočnijih primjeraka ovog voća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju