Nekako mi se Kina čini puno bližom opcijom nego SAD, ali izgleda da je došlo vrijeme da se i to promijeni. Vrijeme je da se 'veliko oko' okrene prema zapadu i počne razmišljati i o ovoj opciji za nadolazeći odmor. No što odabrati u SAD-u? Velika država za veliko putovanje.

Znajte da vam za ovu državu nije dovoljno samo deset dana odmora, jer ćete samo na putovanje do SAD-a potrošiti nekoliko dana, osim ako planirate posjetiti samo jedan grad. No, ako ste već u SAD-u, zašto ne biste maksimalno iskoristili situaciju i napravili pošteno proputovanje kroz SAD te posjetili mjesta koja su većini na listi želja. 

SAD su velika država, a kada su velike države u pitanju onda postoji puno toga za vidjeti. No, ako se dobro organizirate uvijek postoji mogućnost da se izvuče maksimum od putovanja. A to znači malo spavanja i puno istraživanja i putovanja. Stoga, spakirajte kofere, izvadite vize i krenimo na putovanje Amerikom.

Los Angeles

Los Angeles je grad smješten uz samu obalu Tihog oceana na jugu savezne države Kalifornija. Trenutačno drugi po naseljenosti grad u SAD-u, odmah nakon New Yorka. Grad je osnovan 4. rujna 1781. godine a osnovao ga je španjolski doseljenik Felipe de Neve. Prvotno se grad zvao 'El Pueblo de Nuestra Senora la Regina de los Angeles de Porciuncula' što bi na doslovnom prijevodu značili 'Grad naše gospe, kraljice anđela od Porcijunkule'. Do danas se održao dio tog naziva 'Los Angeles' pa ga zato i danas nazivaju Gradom Anđela.


Danas je LA poznat kao filmski grad, posebice zbog toga što pod njega spada Hollywood u kojem se nalazi najrazvijenija filmska industrija na svijetu. Za LA se veli da je grad u kojem žive najljepši ljudi na svijetu, svi vježbaju, paze kako izgledaju i što nose jer nikad ne znaju kada će ih 'scout' uloviti na ulici i od njih učiniti novu svjetsku zvijezdu. Barem tako većina njih misli. A kada su svjetske zvijezde u pitanju onda se posebno isplati prošetati 'nogostupom slavnih' na kojem se nalaze otisci ruku mnogih filmskih zvijezda koje su zadužile ovu industriju.

Isto tako LA je dom Beverly Hillsu, četvrti u kojoj se nalaze najluksuznije vile na svijetu i u kojoj žive neki od najslavnijih i najmoćnijih pripadnika našeg vremena. Ako se poželite dobrog shoppinga onda svakako trebate posjetiti 'Rodeo Drive' ulicu u kojoj su se smjestili svi dizajneri koji drže do sebe, ali i oni s malo pristupačnijim cijenama. Ako poželite vidjeti kako se snimaju filmovi svakako trebate posjetiti 'Universal studios Hollywood' u kojem možda susretnete i nekog od svojih idola.

San Diego

San Diego je grad koji se nalazi na samoj granici SAD-a i Meksika. Smješten u dobro zaštićenom zaljevu ovaj grad je najjužnija luka u SAD-u. U gradu se danas nalazi jedna od najznačajnijih mornaričkih baza, ali je ujedno i jako važna ribarska luka u koju se svakodnevno 'slijeva' preko 45 % dnevnog ulova morske ribe u SAD-u.



Najljepši pogled na San Diego pruža se s poluotoka Coronado koji se nalazi nasuprot grada i s kojeg se pruža predivan pogled na vizuru grada kojim prevladavaju visoki neboderi. Jeste li znali da se u San Diegu nalazi četvrti po veličini zoološki vrt na svijetu? Niste? E pa, ako posjetite ovaj grad onda ćete to zasigurno saznati jer je zoološki vrt nezaobilazni dio grada.

A kada su životinje u pitanju, posebno one morske, onda je najbolje posjetiti Sea World San Diego. Riječ je o najpoznatijem kalifornijskom edukativno-zabavnom parku s morskim životinjama. Ovdje možete uživati u predstavama kitova ubojica, dupina i morskih lavova, šetati ispod bazena s morskim psima, ali i posjetiti polarne medvjede i pingvine u njihovom 'prirodnom' staništu.

Nacionalni park 'Joshua Tree', Route '66'

Na izlazu iz Kalifornije prema saveznim državama Arizoni i Nevadi nalazi se predivan nacionalni park 'Joshua Tree' koji je svoj naziv dobio prema starozavjetnom proroku Jošui. Posebnost ovog parka je u tome što obiluje endemskim pustinjskim drvećem koje izdaleka sliči ljudima s podignutim rukama u zraku. Ako ste zaljubljenik u slobodno penjanje onda svakako iskoristite priliku i isprobajte svoje vještine na nekim od najboljih 'smjerova' za slobodno penjanje na svijetu.



Ako krenete prema saveznoj državi Nevadi nikako nemojte propustiti priliku za vožnju jednom od najlegendarnijih cesta na svijetu 'Route 66'. Riječ je o prvoj transkontinentalnoj autocesti koje je povezala Chicago i Los Angeles zbog čega je nazvana i majkom svih američkih cesta. Route 66 proteže se od Kalifornije, Arizone, Novog Meksika, Teksasa, Oklahome i Kansasa, Misurija do savezne države Illinois, na preko 3940 kilometara.

Grand Canyon

Niste posjetili SAD ako niste posjetili ovaj nacionalni park. Veliki kanjon je najznačajniji i najposjećeniji nacionalni park u SAD-u, a nastao je pod utjecajem tektonskih poremećaja. Ovo je kanjon veoma strmih litica koje je milijunima godina dubila rijeka Colorado.

Grand Canyon se rasprostire na 4926,66 kvadratnih kilometara, na pojedinim mjestima doseže dubinu do 1600 metara, a svrstan je i na popis sedam svjetskih čuda. Povijest Grand Canyona zapisana je u stijenama različitih starosti koje se uzdižu od dna do vrha litica kanjona. Najniži dio kanjona naziva se Inner Gorge i korz njega protiče rijeka Colorado.

Grand Canyon - 4 Grand Canyon - 4 (Foto: Getty Images)

Nekada je na ovom području bilo plitko more, o čemu svjedoče okamine planktona stare oko milijardu godina. Isto tako na pojedinim područjima mogu se pronaći i ostaci pustinja, močvara, ali i koralja koji svjedoče o drevnim morima koja su se nekada ovdje nalazila. Grand Canyon je predivno mjesto na kojem ćete steći pravi dojam o tome kako je priroda moćna.

Las Vegas

Las Vegas ili Grad Grijeha poznat je kao svjetska prijestolnica kocke, prostitucije, alkohola i razvrata. No nasuprot te činjenice stoji i činjenica da je riječ o gradu u kojem ima najveći broj crkava po broju stanovnika od svih većih američkih gradova.

Nekih 48 kilometara od grada nalazi se najveće akumulacijsko jezero u SAD-u koje omogućuje da ovaj grad ima dovoljno struje s obzirom što je najveći potrošač ovog energenta, ali i dovoljno vode da zaljeva pustinjsko područje na kojem je izgrađen. Ako mislite da vas sreća prati onda ćete zasigurno zaviriti u jedan od mnogobrojnih kasina koji su proslavili ovaj grad.

Las Vegas Las Vegas (Foto: Guliver/Thinkstock)

 

Kasina i hoteli glavne su atrakcije ovog grada, a najpoznatiji od njih smješteni su duž Las Vegas Tripa. U mnogim kasinima svakodnevno nastupaju svjetski poznate zvijezde, stoga svakako provjerite tko će svoj talent staviti pred publiku u vrijeme kada ćete posjetiti ovaj grad.

San Francisco

Za San Francisco kažu da je 'najeuropskiji grad SAD-a'. Ono po čemu je najpoznatiji svakako je most Golden Gate koji je jedan od najprometnijih mostova na svijetu. U gradu ima mnogo nebodera, a najpoznatiji od njih svakako je Transamerica, koji je građen u obliku piramide. Uz grad nalazi se i maleni otok na kojem se smjestio i jedan od najzloglasnijih zatvora na svijetu, popularni Alcatraz.

Otok Alcatraz - 6 Otok Alcatraz - 6 (Foto: Najbolje čuvani zatvor Amerike?)

Zanimljivo je da je ovaj grad 1906. godine pogodio najjači potres u povijesti SAD-a nakon kojeg je grad poharao veliki požar i u potpunosti ga uništio. Nakon toga grad doživljava svoje ponovno rođenje te je većim dijelom obnovljen do 1915. godine i tada postaje jedno od najznačajnijih financijskih središta u svijetu.

Dok maštate o putovanju u daleku Ameriku, tamo možete otputovati barem okusima ako od 31. siječnja posjetite obližnji LidlUživajte u okusima Amerike te uživajte u njihovim slasticama poput muffina, krafni ili pak slanim delicijama poput vučene svinjetine ili puretine, kolutićima od luka i pronađite sve za spravljenje pravog američkog burgera dok isčekujete najveći godišnji sportski događaj u Americi, Superbowl.

Kupnjom proizvoda u spomenutom tjednu možete si ostvariti još jedan ''američki san''. Ako ste ikada poželjeli vidjeti SAD u stilu ''Easy Ridera'', možda vam se pruži i prilika za to. Od 31. siječnja do 6. veljače kupnjom najmanje tri proizvoda iz ponude Američkog tjedna i prijavom na Lidlovu nagradnu igru možete osvojiti motor Harley-Davidson Sportster.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju