Smješteni svega sat vremena lagane vožnje od Zagreba, Varaždin je zaista idealan grad za vikend odmor, grad po mjeri svakog stanovnika, ali i zalutalog putnika. Hm, zalutalog? Istina, ovaj grad još treba otkriti, no to se svake godine mijenja i turista ima sve više i više. Špancirfest, Barokne večeri, arhitektura grada i dobra hrana uvelike utječu na veliki broj dolazaka turista, no uzmemo li u obzir da se nedaleko od Varaždina nalaze i brojne vinske ceste Varaždinske, ali i Međimurske županije, ubrzo možemo zaključiti kako je razloga za dolazak puno više nego li se na prvu čini.



Ovaj grad svakom turistu može ponuditi nešto zanimljivo. Oni koji vole povijest ostati će oduševljeni brojnim sakralnim građevinama, posebice katedralom (u starogradskoj jezgri Varaždina ima 11 zvonika, 6 crkava i 3 samostana), uskim i šarolikim uličicama te najvećom atrakcijom od svih - varaždinskom feudalnom utvrdom koja je od davnina poznata pod imenom 'Stari grad'.

Stari grad je najznačajnija povijesna građevina Varaždina, a građena je sve od 14. pa do 19. stoljeća. Zanimljivo je to kako je utvrda najprije izgrađena kao gotička građevina (po mnogima su klupe baldahini u njenom prizemlju najljepši primjeri gotičke svjetovne plastike na sjeveru Hrvatske), da bi u 16. stoljeću pojavom turske opasnosti bila pregrađena u renesansni 'Wasserburg' - dvorac okružen visokim zemljanim nasipima s bastionima, opkoljen dvostrukim pojasom vode. Arhitekturu dvorca možemo opisivati u nedogled, no osjećaj koji turist osjeti prilikom šetnje dvorcem ili njenim bedemima je jednostavno neopisiv.



Krenete li od Starog grada prema Stančićevom trgu naići ćete na brojne atrakcije, među kojima je i jedna od najmlađih – Muzej Anđela. Iako na svijetu postoje mnogi gradovi koji se vežu s anđelima, upravo Varaždin je grad u kojem pronalaze svoj odmor i u kojem oni spavaju. Oni su rad umjetnika Željka Prsteca koji na njima radi već više od trideset godina. Smješta ih uz stare prozore, a za sada ih ima preko dvadesetak raspoređenih diljem grada. Ima ih i više, no oni ostali smješteni su upravo u jednom od najkreativnijih muzeja grada - Muzeju Anđela.



No, kako anđeli tako i turisti znaju kako je Varaždin grad izvrsne gastronomije pa ćete tako u gradu pronaći nekoliko izvrsnih restorana poput restorana Palatin, a poželite se odmaknuti iz grada, savjetujemo vam da 'skoknete' do Međimurja i posjetite neki od restorana kao što je restoran Terbotz ili Healthy dining restoran Le Batat koji se nalazi u Termama Sveti Martin. Kada spominjemo Terme Sveti Martin, nije na odmet spomenuti kako su upravo one dobar odabir poželite li u netaknutoj prirodi provesti nekoliko nezaboravnih dana, a ako tome pridodamo i činjenicu kako se Terme nalaze svega dvadesetak minuta vožnje od Varaždina, dolazimo do zaključka kako su zaista dobar odabir za vaš aktivni vikend na sjeveru Hrvatske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju