Hrvatska se ne može pohvaliti činjenicom da ima muzeje u kojima se nalaze djela najvećih svjetskih umjetnika, onih koji trajno čuvaju dijela Piccasa, Van Gogha, Rembranta ili Moneta. No, ipak postoji nekoliko muzeja koji se ističu svojom ponudom i inovativnošću. Koji su to muzeji, kome su posvećeni i kojom tematikom se bave, saznajte u nastavku.



Muzej u loncu

Zavodljivog naziva, Muzej u loncu se zapravo ne nalazi u pravom loncu. On se nalazi u najstarijoj zgradi u Požegi, u kojoj se smjestio i Gradski muzej Požega. Muzej u loncu projekt je koji pokušava na jednom mjestu objediniti stara, tradicionalna jela Slavonije te ih sačuvati od zaborava. Poticanje otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata te njihova rekonstrukcija i dokumentiranje osnovni su cilj muzeja koji će privući svačiju pažnju.

> Ogladnite od kulture: Muzej koji okuplja tradicionalna hrvatska jela i recepte

Filozofija i navika te običaji i ponašanje uz pripremu nekog jela vješto su dokumentirani tekstom, slikom, a neki i videom, za generacije koje dolaze i koje će željeti saznati kako su živjeli te što su jeli naši stari. Spojem tradicije i novijih tehnologija nastao je i blog koji prati filozofiju Muzeja.

Izložba nastala ponovnim oživljavanjem i fotografiranjem starih jela krenula je na svoj put po Hrvatskoj. Iako zasad samo po Slavoniji, Baranji i Srijemu, uskoro se očekuje da bi izložba mogla krenuti i put ostatka Hrvatske. Stoga, tražite li inspiraciju za obiteljski ručak, svakako posjetite stranice Muzeja u loncu



Muzej prekinutih veza

Slomljena srca svud su oko nas. Kamo god se okrenuli, koga god pitali, uvijek ćete pronaći neku osobu koja ima tužnu ljubavnu priču. Muzej prekinutih veza iz Zagreba odlučio je te priče okupiti na jednom mjestu i svojim posjetiteljima pružiti uvid u patnje, ali i ljutnju drugih ljudi. U njemu su izloženi predmeti s kratkim opisom koje su donirali bivši ljubavnici slomljenih srca.

Muzej je nastao na temeljima stvarne veze koja je završila prekidom. Olinka i Dražen nakon prekida nisu znali što bi napravili sa svim stvarima koje su im ostale nakon prekida veze pa su odlučili otvoriti muzej u kojem bi ih smjestili. Ubrzo su nagovorili svoje prijatelje da doniraju stvari, nakon čega je rođena jedinstvena zbirka u svijetu.

Ova zbirka prošla je cijeli svijet otkad se prvi puta 2006. mogla razgledati u Zagrebu. Danas se muzej nalazi u prostoru u zagrebačkom Gradecu, najzanimljiviji je stranim turistima i u njemu su izloženi predmeti koji svjedoče o prekinutim ljubavima i neostvarenim vezama iz svih dijelova svijeta.

Muzej iluzija

Mislite da je svijet oko vas točno onakav kakvim ga vidite i da vas ničime više ne može iznenaditi. Poprilično ste sigurno u sebe? Muzej iluzija mjesto je koje će dobrano poljuljati sva vaša osjetila. Svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali i svijet u kojem ćete štošta naučiti.

Ovo je mjesto na kojem se možete oduprijeti gravitaciji, izgubiti se u beskonačnosti ili pak poslužiti nečiju glavu na pladnju. Muzej iluzija služi se vidnim, zvučnim i opipnim varkama kojima vara vaša osjetila te vas tjera na promišljanje svijeta oko sebe. Ovo je muzej u kojem je dozvoljeno diranje izložaka. Dapače, ovdje se to potiče.

Zabavne i atraktivne varke naučit će vas mnogo o vašem vidu, percepciji, ali i tome kako možete prevariti svoj mozak. Muzej se nalazi na 2 kata i u njemu ćete pronaći razne didaktičke slagalice i optičke varke s kojima ćete se ludo zabaviti. Osmišljen da bude interaktivan, u muzeju je dozvoljeno smijanje, vrištanje, trčanje i sve ono što se u drugim muzejima ne smije.

Tifološki muzej

Jeste li se ikada zapitali kako osobe s oštećenim vidom doživljavaju umjetnost? Mislili ste da nema muzeja u kojem bi oni mogli zadovoljiti svoju potrebu za kulturnim uzdizanjem i prosvjetljenjem? Tifološki muzej u Zagrebu jedan je od rijetkih u Europi koji se bavi upravo ovom tematikom.

U muzeju je izloženo nekoliko zbirki koje na poseban način prikazuju život osoba s invaliditetom, ali i približavaju umjetnost upravo tim skupinama ljudi. Najopsežnija zbirka je ona koja sadrži predmete vezane uz područje odgoja, obrazovanja, rehabilitacije te svakodnevnog života osoba s invaliditetom.

Posebno mjesto zauzimaju radovi koje su izradili slijepi umjetnici. Time se nastoje ukinuti predrasude o toj populaciji i njihovim mogućnostima izražavanja. Iako sami po sebi fascinantni, kiparski predmeti dodatno će vas oduševiti spoznajom da su nastali rukama osoba koje svijet oko sebe vide samo u svojim sjećanjima ili dodirom.

Da su slabovidne osobe inovativne i kreativne, govori i donacija Wagner. Riječ je o zbirci učila za matematiku i fiziku koja su plod 30-godišnjeg pedagoškog i znanstvenog rada slijepog prirodoslovca te profesora fizike i matematike Eugena Wagnera.



Tortureum

Većina velikih svjetskih gradova može se pohvaliti muzejima u kojima su prikazane sprave za mučenje od antičkih vremena pa sve do danas. Odnedavno ni Zagreb nije iznimka. Tortureum je muzej torture koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku sprava za mučenje i egzekuciju.

Preko 70 izložaka utjerat će vam strah u kosti, ali i nagnati vas na razmišljanje što su sve proživljavali ljudi koji su se našli na njima. Otkad postoji čovjek, postoje sprave za mučenje i nanošenje boli. Od primitivne toljage do sofisticiranih sprava poput Nirnberške djevice, najstrašnijeg i najokrutnijeg načina kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike.

> Otkrivamo koje su se sprave za mučenje koristile u Hrvatskoj

Posebnu pažnju kod posjetitelja uzima muzejska tamnica, minijaturna i pothlađena prostorija u kojoj posjetitelji mogu provesti nekoliko minuta života i iskusiti u kakvim su uvjetima osuđenici čekali kraj svoj patnje.

No, muzej nije nastao kako bi poticao na nasilje. Muzej nastoji osvijestiti posjetitelje o svakodnevnoj izloženosti čovjeka torturi. Od nasilja u školama, vlastitim domovima ili radnim mjestima, s krajnjim ciljem kako bi nanošenje boli i patnje drugim osobama jednog dana trebalo postati tek dio povijesti.

Neobičnih muzeja ima u čitavom svijetu. Pročitajte i o Islandskom muzeju penisa. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju