1. Kupus
Prema jednoj legendi, starogrčki kralj Lycurgus naljutio je boga Dioniza uništivši njegove svete vinograde. Iz osvete, vinova loza ga je napala i zarobila, te je on u jednom trenutku zaplakao, a iz njegovih suza nastao je kupus! Mit o kupusu živ je i u nekim drugim europskim zemljama, kao što su Irska i Njemačka.

Na japanskom otoku Okinawa mnogi vozači u automobile stavljaju sol kako bi se zaštitili od zlih duhova. 2. Sol
U mnogim kulturama svijeta sol se smatra simbolom čistoće i vjeruje se kako je dovoljno jaka da zle duhove drži podalje. Na japanskom otoku Okinawi mnogi vozači u automobile stavljaju sol kako bi bili zaštićeni od zlih duhova. Legenda kaže kako se jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Maradona za igračkih dana bojao da bi ga netko mogao zasuti ovom namirnicom i tako mu donijeti nesreću. Ovdje otkrijte 10 iznenađujućih činjenica o bijelom zlatu, odnosno soli.

3. Krumpir
Krumpir je namirnica bez koje je danas gotovo nemoguće zamisliti život, no svojevremeno je u Europi bila slabo prihvaćena, odnosno koristila se tek kao lijek. U Škotskoj i Irskoj su krumpirima liječili reumu, a u dijelovima Velike Britanije se vjerovalo i kako pomaže pri liječenju upaljenog grla i astme. Srećom, svi su brzo shvatili kako je krumpir mnogo bolje iskoristiti za pečenje pola ili pomfrita.



4. Kruh

Kruh je igrao važnu ulogu u različitim religijama, a mnogo puta je spomenut u Bibliji. Kad su Židovi lutali pustinjom bez hrane, dobili su dar s neba pod imenom 'mana' (toliko puta spomenuta i u računalnim igricama). Priča kaže da je mana mogla imati okus koji god zamislite, ali ste je morali pojesti na dan kad je dobijete. Saznajte koje sve neobične vrste kruha postoje i otkuda dolaze.

5. Maslac
Jednu od namirnica koju uvijek imamo u hladnjaku, napravili su još davnih dana Arapi i Sirijci. Ipak, Rimljani i Grci smatrali su ga barbarskim proizvodom i nije bio uvršten u njihovi prehranu. U Indiji je maslac nazivan tekućim zlatom, te predstavlja sreću, bogatstvo i moć.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju