U ovoj knjižnici nećete posuditi knjigu već osobu. Obično se radi o osobama iz diskriminiranih skupina, a priča o kojoj ćete slušati, njihova je životna priča. Riječ je o Ljudskoj knjižnici.

Jedinstven projekt započeo je prije 17 godina u Danskoj, za Roskilde festival. Menneskebiblioteket ili Ljudsku knjižnicu razvila je grupica mladih, Dany Abergel, Asma Mouna, Christoffer Erichsen i Ronni Abergel, a u početku bila je riječ o događaju osmišljenom za potrebe festivala, a vezanim uz njihov projekt Zaustavite nasilje.



Projekt su pokrenuli 1993. nakon što je njihov prijatelj izboden tijekom večernjeg izlaska. Prijatelj je, srećom, preživio, a njih je cijeli događaj potaknuo da poduzmu nešto protiv nasilja. U nekoliko godina skupili su više od 30 tisuća članova po čitavoj Danskoj, a Ljudska knjižnica još je više oduševila, pa se proširila po svijetu. Već na samom Roskildeu bilo je dostupno preko 50 "naslova", a u 4 dana "pročitalo" ih je više od 1000 ljudi. 

Funkcionira po principu da se povremeno organiziraju dani kada se osobe "mogu posuditi" i poslušati njihove priče, a u Australiji je čak stvorena i stalna knjižnica, gdje se u mjestu Lismore može "čitati" svaki prvi petak u mjesecu.

Fundus knjižnice možete pogledati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju