Nunavut je i najnovija članica kanadske federacije - službeno od 1. travnja 1999. godine. Zanimljiva je činjenica kako je Nunavut (Eskimski - Naša zemlja) daleko najslabije nastanjena oblast u Kanadi, ali i među par najnenastanjenijih područja svijeta - na teritoriju veličine zapadne Europe živi svega tek tridesetak tisuća ljudi. Uzmemo li u obzir kako je to broj stanovnika jednog manjeg grada Hrvatske, primjerice Čakovca - to je stvarno mala brojka.


Glavni uzrok tome je što na površini od oko 1.936.113 km2 jedino što možete vidjeti su led i snijeg, a stanovnici koji obitavaju na tom području su, logično - Eskimi. Ima ih 83%.

Nunavut je nastao otcjepljivanjem od Sjeverozapadnog teritorija, a pripadaju mu i veliki otoci Baffinova zemlja i Ellesmere, te uz mnogobrojne manje otoke Kanadskog Arktičkog arhipelaga, i neki otoci skroz na jugu Jamesovog zaljeva.

Danas je Kanada podijeljena na 10 pokrajna i 3 teritorija: Alberta, Britanska Kolumbija, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland i Labrador, Nova Škotska, Ontario, Otok princa Edwarda, Québec i Saskatchewan, dok su tri teritorija Sjeverozapadni, Nunavut i Yukon.



Spomenik od naslaganih kamenih blokova u obliku čovjeka, Inuksuk, nalazi se u sredini nunavutske zastave, a inače služi orijentaciji ljudi na teritoriju Nunavuta kad idu u lov. Kad nema stabala... Služi i za plašenje karibua, vrste sjevernog jelena te pomaže u njihovom navođenju u zamku. Inuksuk još označava sveta i posebna mjesta, a turisti su ga rasprostranili po cijelome svijetu.


Daleko, hladno, ali prekrasno, osobito ako volite led, snijeg i meso tuljana i jelena... Kanada je zakon, sljedeće ljeto pravac Nunavut!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju