1. Špinat

Proljeće je najbolje vrijeme da uživate u špinatu, jer je riječ o biljci koja najbolje uspijeva tijekom toplih dana i hladnih noći. Osim što je odličan izvor vitamina C i folata koji jačaju imunitet i smanjuju simptome alergije, špinat sadrži i tvar betain koji tijelu daje ekstra energiju.

Špinat i mladi luk sadrže hranjive tvari koje smanjuju simptome proljetnih alergija. 2. Mladi luk
Mladi luk sadrži antihistamin kvercitin koji smanjuje simptome alergije, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava. Narežite ga sirovog na kolutiće i dodajte proljetnim salatama, ili ga prepržite na nešto maslinovog ulja umjesto običnog luka.

3. Šparoge

Šparoge su najbolje u proljeće, a tijelo opskrbljuju s vitaminom A koji snaži organizam, i vitaminom K koji dovodi kalcij do kostiju te tako održava čvrstoću. Otkrijte ovdje i ostale razloge zbog kojih bi trebali jesti šparoge.

4. Rukola

Gorkasta rukola unaprijedit će okus proljetne salata, a od nje možete napraviti i kreativni pesto. Uz to će vas opskrbiti značajnim količinama magnezija koji čuva zdravlje kostiju, mišića te osnažuje cijeli organizam.



5. Rotkvica
Ovo korjenasto povrće nije samo lijep ukras na tanjuru, već i hrana bogata vitaminima i mineralima. Želite li tijelo zaštiti od slobodnih radikala, rotkvicu kombinirajte uz brokulu i tako pojačajte apsorpciju antioksidanta. Evo i drugih razloga zašto bi ih češće trebali uvrštavati na jelovnik.

6. Mladi grašak
Grašak je jedno od prvih vrsta povrća koje se pojavljuju u proljeće, a uistinu je riječ o hranjivoj namirnici. U 200 grama ovoga ploda naći ćete dnevnu dozu vitamina, ali i dobre količine vitamina B1 koji podiže raspoloženje.

7. Artičoke
Artičoke pospješuju rast dobrih bakterija u želucu, i poboljšavaju probavu. Uz to sadrži tvar cinarin koji stimulira papile, pa se uz njega i najnježniji okusi pretvaraju u banket za osjetila. Najbolje ih je jesti u proljeće, a ovdje možete saznati kako ih je najbolje pripremiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju