Europa nije 'egzotika' i više-manje se ne trebate očekivati velike probleme na putovanjima, unatoč tome obratite pozornost na ovih par odlomaka...

Nemojte se previše pouzdati u kreditne kartice


Jest, naravno da ćete njima plaćati u brojim dućanima i restoranima, ali u kafićima ili suvenirnicama često nećete moći. Zato, sa sobom uvijek imajte gotovinu, tako je mnogo jednostavnije.



Pripazite na oblačenje

Da, naravno da ste kao turisti potpuno opušteni, ali primjerice, kad posjećujete neke povijesne crkve po Italiji, u redu je biti lijepo i pristojno obučen. Zato, ako već nosite majice bez rukava, uzmite bar neki 'dugi rukav' uz to u torbi.

Uzimanje prve organizirane ture na koju naiđete

Nemojte raditi početničke greške. Ukoliko ste se već odlučili za turu gradom, bila ona vožnja autobusima ili šetnja i razgledavanje s vodičem, raspitajte se prije toga koja je dobra. Svašta se nudi, a ne morate baš vi biti oni koji će skupo platiti nešto što ne valja.

Ne očekujte besplatnu vodu

Kao ni košaricu kruha. Ok, na mnogim mjestima će biti besplatno, posebno voda u bokalu, ali nemojte se iznenaditi ukoliko vam i to naplate koji euro



Učenje osnovnih riječi zemlje u koju idete

Lijepo je potruditi se i naučiti bar kako se kaže 'hvala', 'molim' ili 'dobar dan' u zemlji koju posjećujete. Na taj način pokazat ćete poštovanje prema domaćinima, a ovo bi vam posebno moglo koristiti u manjim mjestima, gdje mnogi engleski ni ne znaju.

Nošenje prevelikog kufera


Ma dajte, zar vam ovo baš treba? Prije nego se smjestite ili idete doma vući ćete po gradu ogroman kufer? Zaboravite na to i uzmite putnu torbu normalne veličine. Budite racionalni, pa ne treba vam baš ne znam koliko krpica za par dana u drugom gradu!

Dolazak javnog prijevoza na vrijeme

Ok, kad ste u Njemačkoj oko ovog ne morate brinuti jer su Nijemci po običaju točni i precizni. Ali ako ćete se brinuti zbog kašnjenja autobusa u Španjolskoj... ako vas to nervira, radije nemojte ni ići u zemlju gdje je jedna od glavnih riječi 'manana'…
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju