Oktoberfest
se ove godine održava od 20. rujna do 5. listopada u 14 velikih i 20 manjih minhenskih šatora koji imaju kapacitet otprlike 100 tisuća mjesta.



Organizatori predviđaju da će se u 16 sajamskih dana popiti otprilike 6,9 milijuna litara piva, oko 95 tisuća litara vina i 300 tisuća litara crne kave za triježnjenje. Uz to će se piti i nešto više od 1,5 milijuna litara vode, limunade i drugih bezalkoholnih napitaka.



Istovremeno, u sklopu šatora bit će na raspolaganju 980 wc školjki i nešto više od 800 pisoara.

Pojest će se oko više od 140 tisuća pari svinjskih kobasica i 75 tisuća porcija svinjskih koljenica, 550 tisuća porcija piletine i oko 45 tisuća porcija ribe. Ovo nam baš i nije jasno, ali to su Nijemci...

Za pripremu ove fešte potrošit će se 2,7 milijuna kilovata električne energije, što je količina koju četveročlana obitelj troši u prosjeku potroši za 50 godina, a proizvest će se oko 1000 tona smeća.



Tijekom Oktoberfesta bit će izgubljeno više od 4500 tisuća predmeta, od toga 1000 komada odjeće, 900-tinjak osobnih iskaznica i više od 500 novčanika.

Zainteresirani?

Ako već ne možete voziti tih 5-6 sati do srca Bavarske, osjetite dašak Oktoberfesta u Löwenbräu šatoru u sklopu Bundekfesta, koji se ovih dana održava u Zagrebu pored jezera Bundek.

Zahvaljujući raspjevanim jodlerima u karakterističnim lederhose uniformama i ljupkim hostesama u bavarskim nošnjama, uz dobro pivo, specijalitete i glazbu - možda za trenutak i vi postanete Bavarac!

U našoj fotogaleriji pogledajte dio njegove neodoljive gastronomske atmosfere, i pripremite se za preskupu cijenu krigle piva od desetak eura. Ne, ne smijete je ponijeti kući...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju