Kolo sreće se okreće, no sudeći po izboru najsretnijih zemalja na svijetu, ta izreka baš i ne stoji. Naime, među najsretnijim zemljama ponovno su se našle one sa sjevera europskog kontinenta, a koje su najnesretnije, nije teško pretpostaviti.



Ove godine u istraživanju sreće stanovnika sudjelovalo je ukupno 158 zemalja, a među njima se našla i Hrvatska. Lijepa Naša ove je godine zauzela 74. mjesto, što znači da smo u susjedstvu na solidnom drugom mjestu. Bolje od nas stoji tek Slovenija (63. mjesto), dok su Srbija, BiH i Crna Gora zauzele 86., 87., i 88. mjesto. Najnesretniji naš susjed je pak, Mađarska na 91. mjestu.

Najsretnija zemlja na svijetu je Danska, kojoj se očito ne tepa uzaludno "zemlja sretnih ljudi". Danci su tako na tronu naslijedili Švicarsku koja je ovogodišnji izbor završila drugoplasirana.

Pobjeda Danske zapravo i ne treba čuditi jer je to zemlja gdje ljudi u prosjeku žive 80 godina, BDP po glavi stanovnika iznosi oko 45 tisuća dolara, zdravstvo je svima dostupno, a to su sve stvari koje utječu na kvalitetu i zadovoljstvo života. Prema sreći, Dansku slijede u stopu Švicarska i Island. Možemo slobodno zaključiti da, kad je standard dobar, hladnoća očito nije problem, što pokazuju i ostale zemlje na "listi sreće".

S druge strane, tužnu i ružnu titulu najnesretnije zemlje na svijetu, ponio je Burundi. Ovdje očekivani životni vijek iznosi tek 56 godina, a BDP je 770 dolara. Tek nešto bolje plasirani od Burundija su Sirija, Togo, Afganistan, ali život u navedenim državama zapravo nije ništa bolji nego u Burundiju.



10 NAJSRETNIJIH ZEMALJA

1. Danska
2. Švicarska
3. Island
4. Norveška
5. Finska
6. Kanada
7. Nizozemska
8. Novi Zeland
9. Australija
10. Švedska

10 NAJNESRETNIJIH ZEMALJA

1. Burundi
2. Sirija
3. Togo
4. Afganistan
5. Benin
6. Ruanda
7. Gvineja
8. Liberija
9. Tanzanija
10. Madagaskar

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju