Otkrijte pet slastica iz francuske kuhinje nakon kojih ćete se osjećati kao da se nalazite u Parizu.

Crème Brûlée

Ovo je tradicionalna francuska slastica sastavljena od kreme na bazi jaja i vanilije. Preko ovoga deserta stavlja se šećer, koji se potom pali dok se ne dobije lijepa tamnosmeđa karamela. Dobar Crème Brûlée se prepoznaje po tvrdoj karameliziranoj korici, i glatkoj kremi. Najraniji pisani zapisi o ovom desertu potječu iz 1691. godine kada je objavljena kuharica poznatog francuskog chefa Francoisa Massialota koji je kuhao za najuvaženije dostojanstvenike onog vremena.

Soufflé ili nabujak

Samo najvještiji slastičari znaju ispeći ovaj kolačić koji se sastoji od dva dijela – slastičarske kreme ili pirea koji se miješa s bjelanjcima istučenim u nježni snijeg. Rezultat je ukusan desert koji u pećnici 'naraste' izvan svojeg kalupa. Iako postoje i slane verzije ovog jela, souffle se najčešće radi od citrusnog i šumskog voća, banana ili čokolade, a poslužuje s najfinijim šećernim prahom. Prvi souffle pripremio je francuski chef Vincent de la Chapelle u 18. stoljeću.



Tarte Tatin

Legenda kaže da je prva 'okrenuta pita' stvorena slučajno u hotelu Tatin u Lamotteu-Beuvronu u Francuskoj 1880. godine. Šefica kuhinje Stephanie Tatin jednog je dana krenula raditi klasičnu pitu od jabuka, no zbog prevelikog posla zaboravila je jabuke na štednjaku koji su se pirjali u maslacu i šećeru. Da bi spasila stvar, stavila je preko njih lisnato tijesto i završila kolač u pećnici. Kad je okrenula pitu, iznenadila se kako je greškom kreirala tako ukusan kolač. Ostalo je, kažu, povijest.

Makroni

Makroni ili makaroni su slatki i šareni kolačići napravljeni od bjelanjaka, badema i šećera, te prehrambene boje, a povezani slatkim umakom poput džema. U slavnoj gastronomskoj enciklopediji Larousse Gastronomique stoji da je ovaj desert stvoren 1791. godine u jednom samostanu u francuskom gradu Cormeryju gdje su ih izumile i s radošću pekle dvije Karmelićanke.

Neki raniji pisani podaci govore pak da je ovo talijanski desert, te da su se makroni pekli u venecijanskim samostanima još u 8. stoljeću, a da su postali popularni zahvaljujući slastičaru Catherine de Medici kojeg je dovela sa sobom u Francusku 1533. kada se udala za francuskog kralja Henrika II.

Profiteroli

Profiteroli su savršeno pečene kuglice tijesta, koje se nakon hlađenja pune slastičarskom kremom, slatkim vrhnjem ili sličnim nadjevom, a poslužuju sa šećerom u prahu, čokoladnom kremom ili karamelom. Jedan od prvih recepata po imenu Potage de profiteolles or profiterolles potječe iz Francuske iz 17. stoljeća, a podrazumijevao je ove pečene kolačiće poslužene s bademovom juhom te tartufima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju