Neki su nastali davnih dana i mnoge legende se vežu za njih, dok su drugi relativno novi i za njih se ne veže nikakva mističnost. No, jedno ih povezuje – posjet njima san je svakog tko drži do lijepe arhitekture i umjetnosti.

Bran, Rumunjska

Mnogi misle kako je ovaj transilvanijski dvorac obilježio Drakula, no to nije baš točno. Istina je da je Bran inspirirao Brama Stokera na pisanje pripovijesti, ali je Vlad Tepeš ovdje proveo tek kratko vrijeme kao zatvorenik. Bilo kako bilo, dvorac je zanimljivo posjetiti, uplatiti turu, i proći kroz skrivene tunele…

Pena Palace, Portugal


Nalazi se u mjestu Sintra, na vrhu brda. Kad je lijepo vrijeme, obično ga se vidi i iz Lisabona, a da bi do njega došli, potrebno vam je oko pola sata vožnje iz portugalske metropole. Svakako se odvažite na taj korak, i uživajte u brižljivo čuvanim vrtovima i šetnji zidinama.



Neuschwanstein, Njemačka


Ovaj dvorac vjerojatno je najpoznatija palača na području Europe. Svake godine privlači milijune posjetitelja i daleko je najfotografiraniji dvorac na svijet. Unatoč ome što je poslužio i samom Waltu Disneyu za kreaciju Disneyeva dvorca, njegova povijest je prilično mračna. Naime, izgrađen je 1869. godine kao skrovište 'ludog kralja' Ludwiga, čija je smrt i dan danas obavijena velom tajne.

Guedelon, Francuska

Jedini dvorac u ovom članku koji nije povijesni, već moderan, upravo je ovaj. Guedelon je s izgradnjom počeo 1997. godine i još nije do kraja izgrađen. Gradi se na način da se koristi tehnika i tehnologija izgradnje iz 13. stoljeća, što uključuje dovoz materijala isključivo konjima, a i radnici su obučeni u odjeću tog vremena. Sve ovo je u najmanju ruku bizarno!

Versailles, Francuska

Versailles je ogroman, a koliko god da je poznat po veličini, još je slavniji po raskoši. Kad pogledate sve to bogatstvo unutra, nije lako zaključiti zašto se narod pobunio i na giljotinu poslao Luja XVI. i Mariju Antoanetu. Slavna Dvorana zrcala i Kraljevska kapela možda su i najpoznatiji posjetiteljima, a ako nas pitate, izvrsna je stvar što su ovdje selfie štapovi zabranjeni!



Coca, Španjolska

Udaljen je tek 90 minuta vožnje od Madrida. Kad ga ugledate, za početak ćete vjerojatno zastati i diviti se. S obzirom na povijest i to da je izgrađen u 15. stoljeću, njegova očuvanost je i više nego nevjerojatna.

Prag, Češka

Veličine sedam nogometnih igrališta, praški dvorac se smatra najvećim dvorcem na svijetu iz davnih vremena. Kretanje ovdje može biti otežano, ako uzmemo u obzir njegove labirinte crkava, vrtova i aleja. Kad ste već ovdje, obavezno posjetite crkvu Sv. Vida i grob Sv. Ivana Nepomuka, koji je kompletno izrađen od srebra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju