El Cotillo, Španjolska

Ova plaža nalazi se u gradu Las Palmasu i središnja je atrakcija tisućama posjetitelja. Prekrasna plava boja mora pruža ugodnu toplinu ljubiteljima prirodnih ljepota, a sunce mami i one najveće protivnike sunčanja. O opremljenosti plaže bolje da ne govorimo jer će naši gradići dobiti komplekse.

Plaža de La Barrosa, Španjolska
Plaža Barrosa proteže se na čak šest kilometara i nalazi se u Cadizu. Turisti većinu vremena provode u različitim restoranima i barovima, a sama plaža poznata je po sportovima na vodi jer svježi povjetarac struji po cijelom području.

Praia da Falesia, Portugal
Još malo dužu plažu pronaći ćete u portugalskom Algarveu. Plaža Falesia proteže se na gotovo sedam kilometara i jedna je od najdužih plaža u Portugalu. Ova nagrađivana plaža često se nalazi na popisu najboljih europskih plaža, prostrana je i sastoji se od sitnog pijeska okružena crvenim liticama i borovom šumom, a pristupa joj se strmim stepenicama s vrha litice. Do nje se lako dolazi javnim prijevozom iz obližnjih gradova Albufeire i Villamoure, ali zbog njezine veličine ne čini se toliko napučena. 

Praia da Falesia, Portugal Praia da Falesia, Portugal (Foto: Getty Images)

Plaža Las Catedrales, Španjolska
Jedna od najzanimljivijih značajki ove plaže koja ju čini jedinstvenom jest veliki broj litica koje ju okružuju. Visina litica doseže 30 metara, a to dovodi do jakih morskih mijena i vjetra. Ova plaža uobičajeno je mjesto za mnoge fotografe i druge ljubitelje prirode koji dolaze vidjeti očaravajući izlazak i zalazak sunca.

Praia do Guincho, Portugal
Jedna od najpopularnijih plaža u okolici Lisabona za oko je zapela i fimašima. Plaža Guincho viđena je u jednom od nastavaka Jamesa Bonda "U službi njezinog Veličanstva" iz 1969., kao i filmu "This Side of Resurrection" iz 2011. Ovaj raj za surfere smješten je na obali Estoril, u blizini Cascaisa. Duga pješčana plaža nema hlada i morske struje su jake, pa nije baš najbolji izbor za obitelji s djecom, ali zato je idealna za ljubitelje adrenalina jer nudi brojne vodene sportove i aktivnosti. Plaža nije prenatrpana, a sadrži i kafiće i restorane.  

Plaža Illetas, Španjolska
Smještena na sjevernoj strani Formentere, plaža Illetas zasigurno je jedna od najboljih plaža u Španjolskoj. S jedne strane plaže nalaze se kameni zid te mnogobrojni restorani i barovi. Ovdje je pijesak finiji nego igdje drugdje u Španjolskoj, pa je zbog toga posebno obožavaju šetači.

Plaža Illetas, Španjolska Plaža Illetas, Španjolska (Foto: Getty Images)

Benagil, Portugal
Jedna od najinstagramičnijih plaža u Portugalu nalazi se u blizini plaže Marinha. Pješčana plaža Benagil u nekad mirnom ribarskom mjestu danas je poznata diljem svijeta po svojim špiljama i jedinstvenim stijenskim formacijama. Sama plaža nalazi se ispod vapnenačkih litica, a prilaz špilji s rupom na vrhu moguć je jedino brodićem. U blizini nema parkirališta, pa na plaži Benagil uvijek ima mjesta za ručnik više. 


La Concha, Španjolska
Plaža smještena u neposrednoj blizini San Sebastiana smatra se jednom od najboljih gradskih plaža u Europi. Poznata je i kao jedna od najviše fotografiranih plaža u svijetu. Najljepša značajka ove plaže je zlatni pijesak, koji daje poseban efekt u vrijeme zalaska i izlaska sunca.

Nazare, Portugal
Ogromna pješčana plaža istog je naziva kao i jedno od najpopularnijih ljetovališta na Srebrnoj obali Portugala. Upravo na ovoj plaži zabilježen je najveći surferski val na svijetu, pa ni ne čudi da se na ovom raju za surfere svake godine održava natjecanje u surfanju. Ako vam jahanje valova i nije najzanimljivije, na ovoj ćete plaži sigurno naći nešto za sebe jer ona predstavlja središte nekoliko drugih događaja, poput festivala posvećenih Gospi od Nazareta, ali sadrži i vrlo dobru ponudu barova i restorana.

Nazare, Portugal Nazare, Portugal (Foto: Getty Images)

Plaža Nerja, Španjolska
Uključena je na popis plaža koje su dobile prestižnu Plavu zastavu, kojom se označuje najviša kvaliteta plaže. Jedna od poznatijih plaža iz ove skupine je i Burriana, na kojoj se nalazi veliki broj restorana, barova i klubova. Ovdje posebno uživaju ronioci i surferi zbog jedinstvenih podvodnih stvorenja, ali i savršenih valova.

Plaža Miramar, Portugal
Smještena u malom mjestu Miramar u okolici grada Porto, odličan je izbor za one koji žele izbjeći masovne turističke plaže. Ističe se jednim slatkim detaljem zbog kojeg je svaka fotografija ljepša. Najvećim dijelom je pješčana, no na južnom dijelu možete pronaći crne stijene u moru prošarane zelenilom mahovina. Nije najzgodnije za kupanje, no egzotična lokacija uz malu kapelicu Senhor da Pedra, podignutu na kamenju u moru još u 17. stoljeću, odličan je set za brojne fotografe. Iako je lijepa i ugodna, s mnoštvom sadržaja, Miramar je uspjela "izdržati" kao okupljalište domaćih ljudi.


Cala Llenya, Španjolska
Ova plaža nalazi se u blizini San Carlosa i veoma je popularna među partijanerima. Plaža je duga dvjesto metara, široka više od pedeset, a na tom jedinstvenom prostoru nalaze se brojni barovi, restorani i klubovi. Nama vuče na Pupnatsku luku, ali s pijeskom... Uglavnom, neka život počne - pošaljite nam razglednicu!

Ako ovog ljeta ipak nećete put Pirenejskog poluotoka, otputujte tamo barem okusima - napravite tapenadu, paellu ili razne tapase dok maštate o žutom pijesku ispod stopala. Uživajte u delicijama Španjolske i Portugala od 11. do 17 srpnja, u tjednu kada je u vašem obližnjem Lidlu dostupan Sol&Mar asortiman. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju