Filmski hit "Avatar" iz 2009. godine u režiji Jamesa Camerona prezentirao nam je fikcijski planet po imenu Pandora koji je udaljen 4,37 svjetlosnih godina od Zemlje.

Za razliku od njegovih plavih stanovnika Na'vija ovo magično mjesto nije bilo proizvod filmske čarolije niti specijalnih efekata. Naprotiv, film je snimljen u čudesnom Nacionalnom parku Zhangjiajie, na sjeveru kineske provincije Hunan.

Zhangjiajie je prvi proglašen kineski nacionalni park, a proteže se na površini od 4810 hektara. Nalazi se u sklopu mnogo šireg područja Wulingyuan, a UNESCO ga je uvrstio na popis Svjetske baštine.



Njime posebno dominiraju stupaste formacije koje se izdižu na desetke metara uvis te tvore prizore kao s nekog drugog svijeta. Ne čudi što je James Cameron u njima prepoznao potencijal za planet Pandoru.

Da je Avatar bio megauspješan film svjedoči 760 milijuna američkih dolara zarađenih na svjetskom box-officu, ali i 3 osvojena Oscara. Njegovoj popularnosti sigurno će doprinijeti i Disneyjev tematski park "Pandora – The World of Avatar" koji će biti otvoren na ljeto 2017. godine na Floridi.

Ova će atrakcija uključivati razgled kroz ovaj čudesni planet i njegovu biolumiscentnu kišnu šumu.

U našoj fotogaleriji pogledajte zapanjujuće prizore iz kineskog Nacionalnog parka Zhangjiajie, a u YouTube videu kako će izgledati zabavni park.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju