Na zagrebačkom adventu postoji kućica koja je dom pravoj gruntovskoj hrani: fest stisnutim čvarcima, bunceku sa zeljem, kobasama, špeku, siru i vrhnju i odličnom kuhanom vinu.

Svakoga dana na granici Europskog i Jelačićevog trga kućica te mirisima privlači da zastaneš i probaš najbolju domaću klopu. Čuvaju je pesek Rexy i mačkec Sivko koji se neizmjerno raduju svakom gostu.



Kuhaju se u njoj izvorne kobasice; češnjovke, debrecinke ili kranjske napravljene vrijednim rukama domaćih mesara iz okolice Zagreba, a umjesto vode teče vrhunsko kuhano vino spravljeno po posebnoj recepturi bez aditiva i konzervansa.

Kako bi vam pružila potpuni ruralni doživljaj, kućica svoju stalnu ponudu povremeno obogati i drugim seoskim specijalitetima poput friško skuhane sarme, hladetine, vruće bučnice ili prave poslastice za najveće gastroljupce: otkoštenog odojka.

Inspiracija tradicijom

Na Gruntu želi prenesti dušu pravog, toplog hrvatskog grunta na zagrebački advent. Hranu pripremaju prema dobrim, starinskim recepturama kako bi prenijeli sve vrijednosti izvorne, domaće, nepretenciozne gastronomije u street food izvedbi. Revitalizacijom i urbanizacijom ruralne kuhinje stvaraju izvornu gastro priču iznadprosječne kvalitete i prepoznatljivog okusa temeljenu na tradiciji i svim detaljima koji čine Božić, Božićem.

Diana Gluhak, poznata nutricionistica komentirala je pojavu zimskih seoskih specijaliteta u ponudi: "Iako su masti uvijek na udaru raznih paradigmi, u zadnje vrijeme znanstvena zajednica sve češće govori kako zasićene masti nisu toliki problem za prehranu, ali ih je svejedno potrebno ograničiti u prehrani, jer su vrijedan izvor kalorija."

Jedan od razloga zašto susrećemo sve više izvornih seoskih recepata ili sastojaka i u vrhunskim restoranima nije slučajnost objašnjava Diana Gluhak. "Primjer je svinjska mast koja je često bila tabu tema. Borila se godinama za svoje pravedno mjesto na kuhinjskoj polici, međutim put je bio dug. Relativno nedavno je pokazano da svinjska mast, za razliku od mnogih ulja iznimno stabilna na visokim temperaturama, što ju čini iznimnom namirnicom koja se preporuča za kratka prženja. Njezine masne kiseline pri vrlo visokom temperaturama ostaju nepromijenjene, pa ju je sigurno koristiti i nekoliko puta za prženje, što se za ulje nikako ne može reći. "



Na Gruntu svoj brend gradi na tome da je proizvod s grunta, ako je proizveden s pažnjom u svakom slučaju bolji izbor od industrijski prerađene hrane i zbog toga želimo ne samo spajati OPG-ove i kupce već hrani s grunta izgraditi brend koji će kod kupaca prizivati pozitivne elemente koje te namirnice imaju prirodno u sebi.


Preporuke Gruntovaca

"Mi se za ručak volimo nagraditi s Oh Lord sendvičem koji je spravljen od domaće kobasice u kombinaciji s grahom u bućinom ulju i preprženim domaćim špekom, a kad smo u društvu i nazdravljamo kuhanim vinom; grickamo Shpekec i Horky Porky čvarke dok je nekima sir s vrhnjem i doručak i ručak i večera."

Gdje se nalaze? 

Svoju adventsku kućicu smjestili smo na sjevernoj strani Trga Bana Jelačića i na Tomislavcu, blizu pozornice. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju