Teško je posjetiti isto mjesto dva puta, s obzirom kako je svaki novi dolazak u neki grad jedna nova priča. Klimatske promjene, razvoj, turizam i politika promijeniti će ova mjesta vrlo brzo, tko da bi ih bilo super vidjeti dok nisu nestala, ili se zauvijek promijenila.

Mrtvo more


Ovo more privlači razne posjetitelje iz cijelog svijeta, koji ovdje dolaze u potragu za ljekovitim svojstvima i vodom bogatom mineralima. Voda Mrtvog mora najslanija je na svijetu, tako da ovdje nema ni biljnog ni životinjskog svijeta. Ovo more ovisi o djelovanju rijeke Jordan, ali samo 5 posto ukupne vode dođe do ovog svjetskog fenomena pa mu se razina iz godine u godinu drastično smanjuje.

Kuba

S obzirom kako su popustile sankcije koje je SAD uvela Kubi, samo je pitanje vremena kad će i ovdje niknuti hotelski lanci, restorani i slične stvari. Sasvim je izvjesno kako još samo malo možete uživati u hrani, glazbi i duhu prošlih vremena u kojima se Kuba još uvijek nalazi.



Patagonija


Na samom dnu Južne Amerike smjestila se Patagonija, koja se nalazi na 'bucket listi' svakog pravog avanturista. Ako volite zimu ovo je destinacija za vas, ali tada morate požuriti jer se svake godine topi veliki broj ledenjaka zbog globalnog zatopljenja…

Amazonska prašuma

65 tisuća raznih biljnih i 1700 vrsta ptica našle su dom u ovoj prašumi. Amazona je ogromna, ali nažalost se već dosta vremena krče šume, tako da je samo pitanje kad će nestati sva ova biljna i životinjska raznolikost koju smo spominjali.



Veliki koraljni greben


Dom za više od 400 vrsta koralja i preko 1500 vrsta ribe, Veliki koraljni greben je najveća živuća struktura na zemaljskoj kugli. Sastavljen je od malih koralja koji daju kristalno plavu boju moru, ali nažalost zbog klimatskih promjena i zagađenja i on lagano propada.

Mianmar

Zemlja u kojoj u miru možete razgledati budističke pagode, a ako tražite mir, i u njima meditirati. Uz bogatu povijest, ovdje ćete naći i more predivnih plaža, ali s obzirom na sve veći broj turista svake godine, uskoro ni ovdje neće biti mirno i opuštajuće.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju