Ove godine Mantova je talijanska prijestolnica kulture, a mi donosimo kako najbolje iskoristiti vikend ovdje.

UNESCO
je Mantovu na popis zaštićene svjetske baštine stavio 2008., zbog čudesne arhitektonske i umjetničke ostavštine obitelji Gonzaga, koja je vladala Mantovom četiri stoljeća.

Centar grada je kompaktan i može ga se vrlo brzo propješačiti, a mi vam donosimo stvari koje ovdje valja vidjeti i učiniti. 

Pogled sa San Giorgio mosta

Nema boljeg načina za divljenje Mantovi nego gledati refleksiju grada na jezerima koja ga okružuju. Razmislite i o bukiranju izleta brodom po jezerima, što je vrlo romantično i donosi vam bodove kod bolje polovice.

Duždeva palača

Raskošna rezidencija već spomenute obitelji Gonzaga jedna je od najimpresivnijih europskih građevina, s obzirom na veličinu od 34 tisuće kvadratnih metara i više od 500 soba. Sagrađena je još i prije vladavine Gonzaga, a s obzirom na dugotrajnost gradnje sadrži mnogo arhitektonskih stilova.



Trgovi u centru


Ne znamo koji prije spomenuti, jer su svaki na svoj način lijepi. Sordello, Broletto, Erbe, Mantegna idealna su mjesta za popiti kavu i uživati u suncu Mantove.

Teatar Scientifico del Bibiena

Par stotina metara od Piazze Sordello smjestio se ovaj teatar kojeg je uređivao Giuseppe Piermarini, čovjek koji je zaslužan za izgled milanske Skale. Mjesec dana nakon otvaranja, u njoj se s novom operom pojavio i Mozart, a danas se ovaj teatar smatra remek djelom barokne arhitekture i vrijedi ga posjetiti i kad u njemu nema događanja.

Bazilika Sant' Andrea

Smjestila se na Piazza Mantegna, a vrlo je važna jer se u njoj čuva relikvija naziva 'Najvrjednija Kristova krv'. Navodno se zbilja radi o Isusovoj krvi, a vjernici i turisti je mogu vidjeti na procesiji koja se održava na Veliki petak.

Palača Te

Otprilike kilometar od povijesnog centra, nalazi se palača Te, koja je vrijedan primjer manirističke arhitekture. Nju je izgradio Rafaelov učenik Giulio Romano, a najljepši dio palače su njene mnogobrojne freske.

Festivaletteratura

Kako bi najbolje doživjeli duh talijanskog grada kulture, posjetite ga u rujnu, kad se održava Festivaletteratura, najvažniji talijanski književni festival. On privlači brojne pisce, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, a na njemu sudjeluju pisci iz cijelog svijeta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju