Kao što sam pisala u putopisu "24 sata u Düsseldorfu", putovanja za 2016. godinu završila sam u Maastrichtu, najjužnijem gradu Nizozemske. Maastricht je glavni grad provincije Limburg, smješten na rijeci Maas, koja grad dijeli na dva dijela.

Poznat je po svojoj vrhunskoj kuhinji, a s obzirom na to da se nalazi nekoliko kilometara od Belgije i Njemačke, na gastronomiju grada upravo su utjecale te dvije kuhinje. No, grad vrvi i tajlandskim i azijskim restoranima, koji su posljedica nizozemske kolonizacije.

U gradu sam provela ukupno 3 dana i donosim vam 10 mjesta i stvari koje trebate posjetiti u Maastrichtu.



1.
Šetnja gradom. Maastricht je idealan grad čiji centar najlakše možete obići pješke. Prekrasnu šetnju doživjet ćete uz rijeku od St Servaas Bruga do Mosta JFK koji prolazi kroz najveći park u Maastrichtu.

2. Vrijthof je najvažniji trg gdje se odvijaju razna događanja i eventi. U vrijeme kad sam ja bila tamo, u velikom se jeku pripremao božićni sajam. Uz trg nalaze se mnogi kafići gdje možete uživati u kavi uz pogled na dvije glavne crkve, koje se nalazi na suprotnoj strani.

3. Hell’s Gate dio su orginalnog ulaza u grad, a datiraju iz 13. stoljeća.

4. Gradska vijećnica, nalazi se na jednom od dva glavna trga, a datira iz 17. stoljeća, dok njezinih 49 zvona i dalje zvoni svakodnevno.

5. Boekhandel Dominicanen. Definitivno jedno od zanimljivijih mjesta za posjetiti je crkva u kojoj se nalaze knjižnica i kafić, gdje možete popiti kavu ispod ogromnog crkvenog lustera. Prilično jedinstveno iskustvo.

6. De Brandweerkantine, restoran/kantina smještena u napuštenoj vatrogasnoj postaji moja je topla preporuka. U De Brandweerkantine imala sam organiziran nedjeljni ručak, koji je bio fenomenalan. Juha od celera i sendvič s namazom od lososa uz šalicu čaja od đumbira, bili su prava okrjepa. Cijeli koncept hrane koju restoran ima u ponudi zamišljen je na način da se koriste domaći, organski proizvodi, bez umjetnih dodataka, umaka i slično. Pored restorana nalazi se sajam na kojemu umjetnici izlažu svoje radove, dok se iznad restorana nalaze uredi za umjetnike.

7. Alley Cat Bikes & Coffee, ako želite popiti odličnu kavu u malo drugačijem okruženju, dođite u Alley Cat Bikes & Coffee, gdje uz kavu možete razgledati njihovu ponudu bicikala, ruksaka i ostalih bajkerskih dodatka.



8. Sissy-Boy Maastricht,
concept store gdje možete kupiti kuhinjske "gadgete" i odjeću, ali i popiti odličan čaj i odraditi par sati na laptopu u miru.

9. Coffeelovers De Annex. Na drugoj strani rijeke Maas nalazi se ovaj preslatki kafić sa pogledom na park i rijeku.

10. Pêt Thai, najbolji tajlandski restoran u Maastrichtu. Definitivno najpopularniji tajlandski restoran gdje je hrana vrhunska, osoblje ljubazno i cijene relativno pristupačne. Ako se odlučite za azijsku kuhinju, ovaj restoran moja je topla preporuka, ali svakako razervirajte mjesto barem dan, dva unaprijed, jer navala je velika, neovisno o danima u tjednu.

Maastricht se nalazi u blizini Aachena, pa smo se jedan dan zaletjeli na tamošnji Božićni sajam, gdje sam probala popularan Aachen printen, medenjak čija je receptura stara više od 500 godina.

Barbarina putovanja, ali i fantastičnu kuhinju, istražite na njenom blogu, Facebook stranici i Youtube kanalu. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju