Moderna i vrlo popularna, ako ne i najpopularnija turistička atrakcija u Londonu svakako je London Eye, divovski kotač smješten u Jubilee Gardens na južnoj obali Temze. Sa svojih 135 metara visine, London Eye prvotno je bio zamišljen kao kratkotrajna atrakcija kojom će London obilježiti ulazak u novi milenij. No ubrzo se pokazalo da će ovo postati najpopularnija turistička atrakcija u gradu te je odlučeno da ostane na ovom mjestu.



Samu strukturu kola dizajnirao je slavni arhitektonski tim David Marks i Julia Barfield, koji su se s njom prijavili na natjecanje u dizajnu novog obilježja grada za novi milenij. Nitko od prijavljenih sudionika nije osvojio glavnu nagradu, ali ovaj dizajnerski dvojac bio je toliko uporan da je uspio dobiti pokroviteljstvo kompanije British Airways.

Sama gradnja velikog kola trajala je više od godinu i pol, a u tom procesu potrošeno je 1700 tona željeza i više od 3 tisuće tona betona za temelj. Jedna kapsula može primiti do 55 osoba. Kapsule jajolikog izgleda i futurističkog dizajna, duge su 8 metara, a svaka od njih teži 500 kilograma. Šipke koje spajaju obruč s osovinom, njih točno 85, duge su 25, a vanjski rub kotača ima promjer od čak 122 metra.



Kolo se tako sporo kreće da, otkad se pokrene u 11 sati, ne staje sve do 18:30. Zbog sporog okretanja moguć je nesmetan ulazak u kapsule bez zaustavljanja. Lagana vožnja najvećim kotačem na svijetu traje oko pola sata, a to vam je dovoljno kako biste uživali u pogledu i napravili stvarno impresivne fotografije. Iz kapsula se pruža prekrasan pogled od 360 stupnjeva, a vidljive su mnoge znamenite građevine kao što su Buckinghamska palača, katedrala sv. Pavla, Parlament, Big Ben i mnogi drugi. Prilikom kupnje karata možete kupiti i kartu grada posebno izrađenu za promatranje s London Eyea. No ako ne kupite kartu, ništa ne brinite jer se u svakoj od kapsula nalazi nekoliko ekrana koji u svakom trenutku pokazuju u kojem smjeru trebate gledati da biste vidjeli određenu znamenitost.

Radno vrijeme London Eye svakog je dana od 11 do 18 sati u zimskom periodu. Tijekom proljeća, ljeta i jeseni radno vrijeme je od 10 do 20:30. Standardna cijena ulaznica kreće se od 22,45 funti po osobi, cijene možete provjeriti ovdje, a moja preporuka je da svoj termin rezervirate online, kako biste izbjegli čekanje u dugim redovima. U cijenu ulaznice uključeno vam je i 4D iskustvo u kojem gledate London Eye iz perspektive galeba i malene curice koja je došla na upoznavanje grada sa svojim ocem.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju