Uz porast temperatura raste i naša želja za češćim druženjima s prijateljima, obitelji ili jednostavno opuštanjem, a sve je uvijek bolje uz čašu finog vina.

Jučer nam je poznata momnjanska vinarija Kabola na terasi restorana Oxbo Urban Bar & Grill predstavila svoje prijedloge. Kabola i Marino Markežić, iz godine u godinu iznenađuju svojim drugačijim pristupom vinu. Prvi su krenuli proizvoditi malvazije iz amfora, a jučer su nam najavili kako možemo očekivati i prvi teran iz amfora za koju godinu.

Kabola Malvazija jedna je od najboljih istarskih, a u godini koja je bila tako dobra kao 2015. ovo bijelo vino, pravo ljetno osvježenje i odličan pratitelj morske hrane, rižota i povrća. Svestrana Kabolina Malvazija u maloprodaji može se naći po cijeni od 70-ak kuna po butelji i zaista vrijedi svake lipe.



Njihov pjenušac, Kabola Re, izrađenim tradicionalnom šampanjskom metodom za koju je vinarija dobila srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards u Londonu 2015. godine. Dobrih prilika za otvaranje odličnih pjenušaca ne nedostaje, a Saša Špiranec, koji je vodio prezentaciju preporučuje da uz njega poslužite jagode. Svježe i bez ikakvih dodataka.

Ultimativni ljetni rose, Kabola Rosa postati će pravi hit među potrošačima. Zanimljiv doživljaj inače jakog terana koji ovdje pokazuje svoju elegantno pitku stranu. Rosa ima sve što nam u jednom ružičastom vinu treba – dovoljno voćnosti, lubenica, crvenog bobičastog voća, osvježavajuće kiseline i taman dovoljno neprevrelog šećera da bude pitka, ali ne i skroz suha.



Da Momnjan i vinogradi oko njega daju izvrsna suha vina pokazala je ljetni trojac spomenut gore. Ipak, jedva smo čekali momnjanske muškate vinarije Kabola. Muškati su senzacija mirisa i okusa. Mnogo cvijeća i meda, naranča i citrusa, dovoljno mineralnosti te onaj prepoznatljiv smješak na gutljaja vina i okusa koji traje i traje.

Kabola Dolce najslađe je vino Marina Markežića, no to ne znači i slatkasto ljepljivo. Ovo je kao nektar od prosušenih bobica muškata momnjanskog koncentriranih mirisa i okusa te duboke zlatne, jantarne boje. Dolce je zaista senzacija koju poslužujemo uz slatke deserte ili sireve s plemenitom plijesni. U Oxbo Urban Bar & Grill probali smo domaće sladolede uz Dolce. Preporučujemo onaj od pistacije.

Za manje slađu varijantu Muškata, birajte polusuhi Kabola Muškat Momnjanski.  Nama se ovakav doživljaj ljeta svakako sviđa. Izvrsna vinska 2015. godina omogućila nam je da ove sezone uživamo u zaista odličnim mladim vinima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju