Vođeni sjajnom idejom Jasmina Kneževića i Željka Husnjaka, suvlasnika slastičarnice Tako slatko, koji su se odlučili na sparivanje svojih 16 keksa, kolača i torti sa četiri odabrana hrvatska piva, prošlog smo se ponedjeljka smjestili za stol s pogledom na snijegom pokrivenu Malešnicu. Upoznali smo redom četiri nasmijane slastičarke zaslužne za brdo specijaliteta, zavrnuli rukave i prionuli na uživ... pardon, posao.

Umjesto klasičnih, svima dobro poznatih piva, krenuli smo eksperimentirati sa sljedećim, mladim nadama hrvatske pivske scene:

Bošnjak svijetlo, Lager, Pivovara Bošnjak, Sičice, Hrvatska, alk. 5,0% vol.
5th Element, American Blond Ale, Daruvarska pivovara, Hrvatska, alk. 5,3% vol.
Zmajsko pivo, Pale Ale, Zmajska pivovara, Hrvatska, alk. 5,2% vol.
Zmajsko pivo, Porter, Zmajska pivovara, Hrvatska, alk. 6,2% vol.


Bošnjak pivo je lager, karakterističan za ove krajeve u kojima aleovi, skromno ali uporno, tek pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. Lagano, ugodno, retro štiha, elegantne tamnije žute boje sasvim se solidno slagao sa Slanim keksićem s ružmarinom, jedinim prevarantom u ocjenjivanju zbog svoje slanoće. No, ovo svijetlo pivo iz okolice Gradiške je imalo smisla i s Biskvitom od voćnih košarica (s kremom ipak ne), dok je i spajanje s borovnicama donijelo par pozitivnih ocjena. Isto se ponovilo i sa Mini cheeseom s višnjama. Jako pozitivnu ocjenu je dobilo i druženje s tortom Bijeli badem, koja svojom postojanom i neodoljivom strukturom svakako ulazi u top 3 najboljih kolača Tako slatkog. Kako lageri sjajno prate začinjenu hranu, tako je Bošnjak svoje utočište našao uz Tortu od mrkve, koja je očarala značajnim postotkom cimeta. Dakle, taman je ohladila, kako treba! Uglavnom, lageri idu uz prhko tijesto, jače začine, a nekima čak i voće.


5th Element ABA, najmlađi projekt Daruvarske pivovare je slasno, medno, voćno tropsko čudo, remek-djelce pivara Kreše Marića, koja stvarno miriši na najljepši voćnjak u Provansi. Slani keksić s ružmarinom je u spajanju s Petim elementom doživio maksimum, iako je kasna gorčina karakteristična za American Blonde Ale stil vrhunski upotpunila i kolač zvan Špancirka, koji stvarno ne škrtari s makom i slatkim smeđim biskvitom. Red velvet, crveno bijela torta sa jako puno ruma, također je zbog obilja biskvita fino iznjedrila voćnost i balansiranu hmeljnost, dok je bila jako dobro primljena i sa Splitskom tortom, bez brašna i s nevjerojatno puno sušenog voća i okusa Mediterana.

Zmajska, deveta najbolja nova mala pivovara na svijetu u 2014. godini, imala je čak dva predstavnika. Jako hmeljeni (u ovoj konkurenciji) Pale Ale s intenzivnim mirisima borove šume i pinjola, sjajno se poklopio s kolačima na bazi lješnjaka. A play of the day bi vjerojatno moglo biti njegovo sljubljivanje s najboljim kolačem – Lješnjakom u čoko užitku. Čista crnogorična šuma. Ljubav sretne vjeverice. Zakon. Pluseve je još dobila i uz kolač s makom, odnosno Špancirku.


Na kraju, Porter Zmajske pivovare je dokazao da je najuniverzalniji spoj uz većinu kolača – onih od čokolade i kakaa. Svojom prekrasnom aromom kave i dobre gorčine, jednostavno preuzima suvišak šećera i savršeno balansira okuse u ustima, a pogotovo desetak sekundi nakon zadnjeg gutljaja. Legla je uz Sachericu, Fulirku (krema s rumom i maraschinom), čak i Bijeli badem, i najbolje uz Čokoladnu višnju. A onda je za desert došla torta Tako slatko, i pomutila nam um... Lješnjaci, karamel, krokant, vanilija krema... Fantastičan, svjetski kolač, uskoro ćemo valjda dobiti i recept!

Slastičarnica Tako Slatko je mali tim u kojem svatko ima svoj zadatak.Sjedimo s organizatorima, Ladom Osredečki, voditeljicom i dekoraterkom torti, trećom suvlasnicom Senkom Knežević, Anitom Dapčević, majstoricom za „energetske“ kolače, Tinom Toplak, mladom nadom, te već spomenutim Željkom Husnjakom i Jasminom Kneževićem, kumovima koji sve to drže na okupu. Saznajemo da su kumovi radili i rade hrpu poslova i da su stalno putovali i kušali slastice širom svijeta, te 2012. došli na ideju da pokrenu i svoju priču.

„Degustirali smo stotine kolača, od Londona do Istanbula. Oduševili smo se katalozima s posebno dekoriranim tortama, ja ih zovem dizajnerskim, pa čak i umjetničkim, jer je naprosto nevjerojatno da osim 3D printera postoje osobe koje svojim rukama pretvaraju torte u sve oblike koji ti padnu na pamet. Zatražili smo poticaje od Zavoda za zapošljavanje i dobili poticaj za dvije suradnice, a zatim i povoljan kredit za proizvodnju. Našli smo prostor, koji je nekad bio tatoo shop, preuredili ga i krenuli.“, rekao nam je gospodin Knežević.


„Uspijevamo u svakodnevnoj ponudi imati kolače koji su drugačiji (pogledajte galeriju), od biranih, prirodnih sastojaka, uz naše recepte ili uz dotjerivanje postojećih.Trudit ćemo se i dalje stalno uvoditi nešto novo, jer svaki dan učimo i volimo to podijeliti s našim prijateljima i kupcima. Iz tog razloga evo nas sad u priči gdje smo napravili i prvo sljubljivanje slastica i piva!“

Rezultate ste pročitali, mi otvoreno priznajemo da smo pretjerali, ali smo ponosni što smo došli do nekih zaključaka za koje prije testiranja ne bismo baš stavili ruku u vodu. Uglavnom, kolači i pivo imaju budućnost, pogotovo ako ih rade majstori i majstorice iz slastičarnice Tako Slatko i pivovara iz Daruvara, Sičica i s Trešnjevke. Pivili i sladili se vi nama!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju